NAJAVILI PROSVJED

ŠTO ĆE SE DOGODITI U SUBOTU?'Još nismo odlučili. Branitelji jošnisu dignuti, nisu dignute ratnepostrojbe, državi želimo dobro'

Ostaje otvoreno pitanje hoće li 30. svibnja doći do antivladinih demonstracija na Gornjem gradu
 Darko Tomas / CROPIX

“Još nismo odlučili idemo li demonstrirati ispred Vlade na Markovu trgu. Ionako o tome ne odlučuju Đuro Glogoški ili Josip Klemm, već će odluku donijeti hrvatski branitelji”, kratko je odgovorio Josip Klemm kada smo ga jučer pitali ostaje li pri svojoj najavi da će 30. svibnja dovesti branitelje ispred sjedišta Vlade.

“O tome će odlučiti branitelji,a ne Klemm”, još je jednom ponovio i prekinuo razgovor uz opravdanje da mora na sastanak.

Tako ostaje otvoreno pitanje hoće li u subotu, 30. svibnja, doći do antivladinih demonstracija na Gornjem gradu, koje je prije tri tjedna najavio upravo Klemm.

Na pitanje što namjerava napraviti, s obzirom na to da su prosvjednici najavili odlazak na Markov trg, Klemm je rekao: “Pa do 30. svibnja imamo još vremena. Moram reći da hrvatski branitelji još nisu dignuti, nisu dignute ratne postrojbe i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s građanima želimo samo dobro ovoj državi”, rekao je.

Datum 30. svibnja nije izabran slučajno jer je to ujedno Dan branitelja Grada Zagreba, kada se već po tradiciji na groblju Mirogoj okupljaju ratni veterani. Tijekom dana održava se i mimohod veteranskih i povijesnih postrojbi, kao i predstavnika braniteljskih udruga iz Zagreba, uz podizanje hrvatske zastave na sjevernom jarbolu na Trgu bana Jelačića.

Pitanje je, međutim, na kakav odaziv mogu računati Glogoški i Klemm. Prosvjed ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici sve je slabiji, a u tamošnjem šatoru najčešće je četiri-pet osoba.

Klemmov radikalizam i politički zahtjevi prema Vladi odbili su brojne branitelje, ali i niz nekadašnjih ratnih generala koji su nedavno pokazali da poštuju legitimitet izvršne vlasti kojoj “šatoraši” prijete dovođenjem ratnih postrojbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:33