KREĆE GRADNJA

STIŽU EU MILIJUNI Karlovac dobiva jedinstveni akvarijski kompleks kakvog nema u ovom dijelu Europe

Prvi milijuni iz strukturnih fondova Europske unije stići će u Karlovac, a njima će se financirati izgradnja KAquariuma. Projekt akvarijskog kompleksa, jedinstvenog u ovom dijelu Europe, težak je 36,7 milijuna kuna, a sav novac, osim 400.000 kuna koje će biti investirane iz gradskog proračuna, dolazi iz EU.

Gradit će se na desnoj obali Korane, na području nesuđenog autokampa, gotovo u središtu Karlovca. Imat će šest funkcijskih cjelina: bazenski kompleks, multimedijsku i izložbenu dvoranu, konferencijski prostor, suvenirnicu, ulazni dio te vanjski prostor predviđen za rekreaciju. Tematski će biti postavljen kao rijeka, od izvora do ušća, a zgrade će biti uklopljene u umjetna brdašca. Kapacitet će mu biti 300 posjetitelja u jednom trenutku. Oni će se u gradu na četiri rijeke moći upoznati sa svim životinjskim i biljnim vrstama koje žive u karlovačkim rijekama, kao i s endemskim vrstama.

U narednoj fazi raspisat će s natječaj za izvođače radova, pa bi na proljeće trabala biti zakopana prva lopata. Krenut će se s rušenjem postojeće infrastrukture, a potom gradnjom novih objekata. Prvi posjetitelji KAquarium bi trebali razgledati u rujnu 2016. godine.

Prema projekcijama prostor bi u prvoj godini trebalo posjetiti 12.000 ljudi, a taj bi broj s godinama trebao rasti. U Karlovcu se nadaju da će poslovati s "pozitivnom nulom".

Iako se nalazi na samoj obali Korane, koja je ove godine potopila plato budućeg akvarija, poplave KAquariumu ne bi trebale predstavljati opasnost jer će biti izgrađen na visini višoj od projekcija stogodišnjih poplava, a bit će izgrađen i kao nepropusna školjka, kako voda ne bi mogla izbiti ni u središnjem dijelu, koji će biti nešto niži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:49