KRAJ BABLJEG LJETA

STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA Vakula: 'Temperatura zraka će drastično pasti, a bit će i snijega'

 Damjan Tadić/Cropix

Stiže velika promjena vremena. Nakon što je veći dio listopada bio iznadprosječno topao, jesen se ponovno vraća. Iako će u utorak većinom biti promjenjivo i oblačnije nego u ponedjeljak, uz mogućnost kiše, već će u prvim satima srijede doći relativno doći do brzog i žestokog naleta hladnog zraka.

- Počet će u prvim satima srijede na zapadu i posebice sjeverozapadu Hrvatske, a završiti najvjerojatnije već kasno poslijepodne i navečer, najkasnije na dubrovačkome području - piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a u Meteo kutku.

Dodaje i kako će pritom će sigurno biti jakog, ponegdje i olujnog vjetra, ne samo na udare.

- U mnogim je mjestima, i kopnene Hrvatske, što nije odviše često, te osobito na Jadranu, velika vjerojatnost i orkanskih udara vjetra, brzine i veće od 90 km/h, i to sjevernog i sjeverozapadnog, na Jadranu i bure - piše Vakula.

Na gotovo cijelom području zemlje velika je vjerojatnost pljuskova, ponegdje i obilnijih. Jake pljuskove bi na nekim područjima mogla pratiti i tuča, koja kako puše Vakula, nije česta pojava u ovom dijelu godine.

S promjenom vremena doći će i do pada temperature. U kopnenoj Hrvatskoj tako će pasti i za deset stupnjeva, dok će na Jadranu taj pad biti manji.

U gorju je moguć snijeg. U Gotrskom kotaru i Lici bi se mogao stvoriti tanji snježni pokrivač, piše Vakula.

Meteoalarm za srijedu je narančastog stupnja, koji upozorava na opasno vrijeme i moguću štetu posebno zbog jakog vjetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:41