HLADNI EKSTREMI

STIŽE VELIKA PROMJENA Vjetar će oslabjeti! Idući tjedan čeka nas pravo ljeto, bit će i do 30°C

Otok Brac, Vidova Gora, 200713.Brac je treci otok po povrsini u Jadranskom Moru, te je najvisi otok na Jadranu sa vrhom 778m/nm. Otok posjeduje i jednu od najpoznatihih plaza u svijetu Zlatni Rat. Na fotografiji: Turisti.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Tako snažan vjetar koji je danas puhao brzinom oko 90 kilometara na sat, a u gorju još i većom, prava je rijetkost u unutrašnjosti Hrvatske, rekao je Tomislav Kozarić, dežurni meteorolog u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Ipak, naglasio je da će se idućih dana vrijeme postupno smirivati.

- Ova ciklona će slabjeti i sutra se očekuje smirivanje vremena. Vjetar će oslabjeti i postupno će biti sve više sunčanog vremena. Idući tjedan očekuje nas sve sunčanije i toplije vrijeme. U drugoj polovici tjedna temperature će biti prave ljetne, između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva - rekao je Kozarić.

Istaknuo je kako nitko ne može sa sigurnošću reći da je snažan vjetar, na trenutke i orkanske jakosti, posljedica globalnog zagrijavanja.

FOTO: NEVRIJEME U HRVATSKOJ Olujni vjetar srušio krovište u Varaždinu, oštećeno pet auta

- Sjetimo se da je na Martinje prošle godine puhao također vrlo snažan vjetar koji je nanio veliku štetu. Činjenica jest da je jedna od značajki klimatskih promjena sve veći broj ekstremnih vremenskih događaja - dodao je Kozarić.

I klimatolog Krešo Pandžić iz DHMZ-a, također, tvrdi da klimatske promjene donose sve veći broj ekstremnih vremenskih događaja, poput toplinskih valova, dugotrajnih sušnih razdoblja, ali i ekstermnih oborina koje rezultiraju poplavama.

- Rjeđi su hladni ekstremi, odnosno ovakve anomalije kao posljednjih dana u unutrašnjosti Hrvatske - rekao je Pandžić.

Za one koje misle da su ovi svibanjski dani rekordno hladni malo podsjećanje na prošlu godinu, kada je krajem proljeća u Splitu izmjereno 14 Celzijevih stupnjeva, a na sjeveru Finske rekordnih 29 stupnjeva. Takve klimatske anomalije mnogi znanstvenici dovode u vezu s činjenicom da je zatopljenje veće u polarnom području, posebice oko Arktika, nego oko ekvatora. Zbog toga se mijenja atmosferska cirkulacija. Posljedica toga su temperaturni poremećaji koji se povećavaju i dugo traju, posebice u našim krajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55