PROLOM OBLAKA

STIŽE MUNJEVITO NEVRIJEME Cijela Hrvatska pod upozorenjima zbog moguće oluje

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom proširit će se na veći dio države

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak najavljuju jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom sa zapada i sjeverozapada te sjevernog Jadrana koje će se proširiti na veći dio zemlje.

Pretežno ili djelomice sunčano zadržat će se tek na južnom Jadranu.

Ponegdje je moguća obilnija kiša, ali i grmljavinsko nevrijeme, zbog čega je Meteoalarm objavio niz upozorenja.

Za sjeverozapad unutrašnjosti te šire područje Zagreba i Karlovca oglašena je narančasta opasnost zbog vjerojatnog proloma oblaka, koji bi sa sobom mogao donijeti i više od 30 litara kiše po četvornom metru.

Narančasta opasnost vrijedi i za Liku i Gorski kotar, gdje bi moglo pasti više od 45 litara kiše, dok bi na području Istre, Rijeke i Kvarnera moglo pasti i preko 60 litara kiše u vrlo kratkom periodu.

Prema Meteoalarmu, narančasta opasnost znači da je vrijeme opasno. 'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan', navodi Meteoalarm.

Foto: Meteoalarm

Za područje Slavonije i Baranje te dalmatinsko zaleđe i šire područje Splita oglašena je žuta opasnost zbog mogućeg grmljavinskog nevremena. Za splitsko područje objavljeno je i upozorenje zbog izuzetno visokih temperatura tijekom noći. Isto upozorenje vrijedi i za krajnji jug Hrvatske.

Žuta opasnost je stupanj niža od narančaste i znači da je vrijeme potencijalno opasno. 'Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima', upozorava Meteoalarm.

U četvrtak će zapuhati umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu će umjereno i jako jugo najprije na sjevernom dijelu okrenuti na sjeverozapadnjak i buru.

Jutarnja temperatura između 15 i 20, na Jadranu od 20 do 26. Najviša dnevna između 20 i 25, u Slavoniji i Baranji te na Jadranu od 25 do 31 °C.

U petak i subotu u Dalmaciji pretežno sunčano. Drugdje promjenjivo sa sunčanim razdobljima, ali i s povremenom kišom i pljuskovima, osobito u gorskim i sjeverozapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu.

U nedjelju posvuda pretežno ili djelomice sunčano i suho. Na Jadranu će puhati umjeren sjeverozapadnjak, od subote i bura. Bit će svježije nego proteklih dana, ali i dalje toplo, na Jadranu i vrlo toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:00