POSJET HRVATSKOJ

STIŽE KRALJEVSKA OBITELJ Na svečanu večeru s Charlesom i Camillom predsjednica pozvala 68 osoba, Milanović odbio poziv

 Getty

Odmah nakon slijetanja na zagrebački aerodrom, koje je predviđeno u ponedjeljak u 14.15 sati, britanski prestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla u koloni vozila uputit će se prema Pantovčaku, gdje će ih svečano dočekati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom i svojim savjetnicima.

Kraljevski će se par s predsjednicom, koja je domaćica njihova dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, samo kratko pozdraviti u auli Ureda predsjednice te razmijeniti poklone. Kako doznajemo, princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla na dar će dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na ceremoniji krunidbe britanske kraljice Elizabete II. 1952. godine.

Grad neće biti zatvoren

Njezin će sin sa suprugom potom prošetati Tomićevu ulicom do uspinjače, kojom će se dovesti do gornjega grada, gdje će proći pokraj kule Lotrščak i Ćirilmetodskom ulicom stići do Markova trga, gdje će ih dočekati gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Prilikom posjeta Gornji grad neće biti zatvoren pa će njihove kraljevske visosti moći pozdraviti i slučajni prolaznici. Baš kao i kod predsjednice, susret s premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegovom suprugom Sanjom u Banskim dvorima bit će vrlo kratak, a kako to nalaže tradicija najstarijeg protokola na svijetu, neće biti nikakvih izjava za novinare. Par će razgledati crkvu Svetoga Marka, a poseban je interes izrazio i za obilazak zgrade Banskih dvora, odnosno detalje vezane uz njihovu obnovu nakon raketiranja u Domovinskom ratu.

Upisom u zlatnu knjigu završava prinčev posjet Gornjem gradu, s kojeg će se sa svojom pratnjom vozilima uputiti prema HNK, gdje je predviđen obilazak kazališta i umjetnički program posvećen obilježavanju 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Njihove kraljevske visosti potom će se odmoriti u hotelu Esplanade u kojem će i prenoćiti, a dan će završiti večerom u svečanoj dvorani Predsjedničkih dvora za koju je poslano 68 pozivnica.

Očekuje se dolazak vodećih ljudi iz hrvatskog političkog, javnog i vjerskog života uključujući i lidere stranaka iz vlasti i oporbe.

Bez političkih razgovora

U društvu princa Charlesa i vojvotkinje Camille večerat će i naša poznata glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila zavidan uspjeh na londonskom West Endu. Zasad je dolazak potvrdio 61 uzvanik, i dok se još čeka odgovor predsjednice HNS-a i bivše šefice diplomacije Vesne Pusić, bivši premijer, čelnik oporbe Zoran Milanović je javio da neće doći ispričavši se neodgodivim obvezama.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Ian Cliff, kao i savjetnik predsjednice dr. Mate Granić u petak su novinarima naglasili da princ Charles i njegova supruga nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni teme razgovora neće biti političke, nego će tijekom cijelog njihova posjeta regiji naglasak biti na mirovnim pitanjima, kulturnoj suradnji, poratnoj obnovi, turizmu, vjerskoj toleranciji...

Vožnja tramvajem

Utorak će kraljevski par provesti u Osijeku, gdje će obići katedralu i Arheološki muzej. Susrest će se s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem i osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem, predstavnicima vjerskih zajednica i manjina te poduzetnicima iz Osijek Software Cityja. Provozat će se osječkim tramvajem, a zatim se razdvojiti.

Dok će princ, poznat kao veliki ljubitelj prirode i poljoprivrede razgledavati Kopački rit i Eko centar Zlatna greda, vojvotkinja će u Đakovu obići ergelu lipicanaca koju je 1972. posjetila i kraljica Elizabeta II. U utorak navečer vraćaju se u Zagreb, gdje će im British Council upriličiti večeru u Muzeju za umjetnost i obrt, u kojem će otvoriti izložbu “Inkluzivni dizajn”. U srijedu kraljevski par leti za Beograd, a slijede posjeti Crnoj Gori i Kosovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:33