CRVENO UPOZORENJE

STIGLO NEVRIJEME! Oluja već pozatvarala ceste, ponegdje bi moglo pasti do pola metra snijega

Za Liku i Gorski kotar najavljena je velika mećava, za Jadran olujan vjetar, u Slavoniji 15 cm snijega...
 CROPIX

Najavljivani meteo udar stigao je u večernjim satima u Hrvatsku. Prema informacijama Hrvatskog autokluba, zbog olujne bure za sav su promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica te Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga.

Na Krčkom mostu i na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obavezna zimska oprema, te na cestama - u Gorskom kotaru: DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ostale županijske i lokalne ceste na podrućju Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja. U Lici je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić, DC25 Korenica-Lički Osik, DC42 Poljanak, DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-granični prijelaz Ličko Petrovo Selo, DC218 Dobroselo-Mazin, DC522 Udbina-Gornja Ploča, ŽC5201 Selište-Prijeboj, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru i Lici dok su u većem dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak i Valbilska-Lopar.

Gdje će padati snijeg, a gdje kiša?

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u četvrtak će prevladavati oblačno s kišom, u gorju snijegom. Susnježice i snijega bit će i u Slavoniji i Baranji, Posavini te unutrašnjosti Dalmacije, a može ga biti i uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana nošenog jakim vjetrom.

Obilnije oborine očekuju se u gorskim krajevima, Dalmaciji i unutrašnjosti Dalmacije. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, dok će na krajnjem jugu još puhati jako jugo.

Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -2 do 3, na Jadranu između 5 i 10. Najviša dnevna od 0 do 6, na Jadranu između 6 na sjeveru i 14 °C na jugu.

Meteoalarm je za cijelu Hrvatsku za četvrtak objavio upozorenja, a ona najvišeg stupnja, označena crvenom bojom, vrijede za čitavu jadransku obalu te dalmatinsko zaleđe. Crveni je alarm ponajprije proglašen zbog izrazito jakih udara vjetra, ali i zbog mjestimično obilne kiše, koje bi ponegdje moglo pasti i do 80 litara po četvornom metru.

Crveno upozorenje znači da su vremenski uvjeti izuzetno opasni.

'Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', piše u upozorenju Meteoalarma.

Za Liku i Gorski kotar vrijedi narančasto upozorenje zbog snijega. Moguće je stvaranje novog snježnog pokrivača većeg od 25 cm, a postoji i mogućnost mećave te snježnih zapuha pri čemu bi visina snijega mogla dosegnuti i pola metra.

'Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državnih tijela', pojašnjavaju u Meteoalarmu narančasto upozorenje.

Za sjeverozapad unutrašnjosti, Slavoniju, Baranju te šire karlovačko područje objavljeno je žuto upozorenje, što zbog vjetra, što zbog snijega, kojega bi na krajnjem istoku države moglo pasti 15-ak centimetara. U Zagrebu bi problem mogli predstavljati jaki udari vjetra.

U nastavku tjedna na kopnu promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Oblačnije se očekuje u petak kada još mjestimice može biti oborina, ponajprije u istočnim i gorskim krajevima. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak koji će prema kraju tjedna slabjeti. Temperatura u postupnom porastu. Na Jadranu djelomice, na sjevernom dijelu i pretežno sunčano, a povremena kiša moguća je ponajprije u petak na južnom dijelu. Puhat će jaka i olujna bura koja će prema kraju tjedna slabjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:38