CRO DEMOSKOP

STIGLI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA Narodna koalicija u velikoj prednosti pred HDZ-om!

 HANZA MEDIA

Novo mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus, provedeno u razdoblju između 1. i 3. kolovoza, pokazalo je veliku prednost Narodne koalicije u odnosu na HDZ s partnerima, piše RTL.

Da se parlamentarni izbori održavaju danas (po principu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 52-58%), Narodna koalicija predvođena SDP-om bi bila relativni izborni pobjednik. Vrh ljestvice s rejtingom koalicija pripada Narodnoj koaliciji koju predvodi SDP-u s izborom od 34,4 posto, dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto HDZ s partnerima (stranka izlazi samostalno na izbore s nekim manjim strankama ali samo u dijelu izbornih jedinica), piše RTL.

Most je na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto dok je Živi zid s partnerima četvrti sa 6,4 posto izbora. Koalicija Stranke BM 365 i Reformista je zabilježila skor od 2,1 posto dok je lijeva koalicija (Laburisti, Orah, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto.Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka i stranka Pametno uživaju 1,2 posto izborne potpore. Ostale stranke i liste bilježe skupni izbor od 2,1 posto, dok je anketiranih birača 11,5 posto neodlučnih.

Svakako je važno napomenuti kako su preferencije koalicija utvrđivane na temelju dostupnih informacija o izgledu koalicija prije početka provođenja istraživanja (odnosno na 1. kolovoza).

Što se tiče popularnosti samih stranaka, SDP drži prvo mjesto s 29,6 posto (što je, važno je napomenuti, 2,2 posto manje nego što su uživali u srpnju), dok je HDZ drugi s potporom od 26 posto, što je porast od 3,3 posto u odnosu na srpanj. Dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a očito je preokrenuo trend njihovog pada potpore te je ta stranka značajno smanjila prednost u odnosu na prošli mjesec, za čak 5,5 posto.

Most se pak učvrstio na trećem mjestu s izborom od 10,5% što je porast od 0,7 postotnih bodova u odnosu na rezultate iz srpnja. Živi zid je na četvrtom mjestu s izborom od 5,9%, dok je HNS na 2,9%, a HSS na 2,1%.

Čak pet stranaka ima podršku ispitanih birača koja se kreće između 1 i 2 posto - BM 365 (1,7%), HSP AS i HDSSB (po 1,2%), IDS i Pametno (1,1% svaki). Između 0,5 i 1 posto također se nalazi pet stranaka - Hrvatski laburisti i Orah (po 0,9%), HSU (0,8%), HSLS (0,7%) i NS Reformisti (0,5%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,4%, dok je 11,5% neodlučnih ispitanika.

Kolinda Grabar Kitarović i dalje najpozitivnija političarka

Kada se promatra pozitivni doživljaj hrvatskih političara, na prvom mjestu se i dalje nalazi hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 16,2 posto, što je za 1 posto manje nego u srpnju, ali čak 12 posto manje nego prošle godine u ovo vrijeme. Drugi najpopularniji odgovor u ovoj kategoriji bio je "niti jedan političar", što je odabralo 14, 2 posto ispitanika. Na trećem mjestu nalazi se Zoran Milanović s 13,1% izbora ispitanika, a slijedi ga Andrej Plenković s 9,6%.

Božo Petrov je peti s izborom od 6,0 posto, šesti je Ivan Sinčić izborom od 5,4 posto, a iza njih redom slijede Tihomir Orešković (5,4%), Tonino Picula (3,6%), Milan Bandić (3,4%) i Zlatko Hasanbegović (3,1%).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje drže Tomislav Karamarko i Zoran Milanović ali s time da se smanjuje izbor Karamarka i povećava izbora Milanovića. Bivši predsjednik HDZ-a bilježi rezultat od 31,6 posto (prema srpanjskih 39,5%) dok je čelnik SDP-a na drugom mjestu s izborom od 23,7 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 19,7%).

Treći najpopularniji izbor bio je "svi političari s 11,1%, dok je Zlatko Hasanbegović na četvrtom mjestu s izborom od 6,3 posto. Kolinda Grabar Kitarović je peta s izborom od 3,6 posto, a slijede Božo Petrov (3,1%), Ivo Sanader (2,1%), Tihomir Orešković (1,3%), Milorad Pupovac (1,3%) i Vesna Pusić (1,0%).

Predsjednica Republike je inače za svoj rad dobila čistu trojku, odnosno 3,0, tek za 0,02 niži prosjek nego prošlog mjeseca. Najvišu ocjenu predsjednica bilježi među glasačima HDZ-a (4,19), Stranke BM 365 (3,61) i HSP Ante Starčević (3,15), dok njezin rad najlošije ocjenjuju birači SDP-a (2,42), HNS-a (2,34), HSU i IDS-a (2,25), Reformista (1,80) i stranke Pametno (1,64).

Većina građana smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Čak 75,2 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, što je ipak znatan pad u odnosu na 84,5 posto ispitanika koji su to smatrali prije mjesec dana. Kada se taj postotak razbije po strankama, najpozitivnije na smjer kretanja Hrvatske gledaju glasači HDZ-a (17,3%) i Mosta (16,4%). Glasači ostalih stranaka su znatno manje optimistični.

U analizi rezultata ovomjesečnih istraživanja treba imati na umu da nalazi iz istraživanja pokazuju raspoloženje biračkog tijela u razdoblju provođenja istraživanja (01.-03. kolovoza), a za koalicije na temelju informacija o koalicijama na 01.08.

Istraživanje je provedeno po principu „cijela Hrvatska jedna izborna jedinica“ i pretpostavljenoj izlaznosti na od 52-58%, uz dozvoljenu statističku (standardnu) grešku od ±2,7%.Također, istraživanje je provedeno u razdoblju koje je obilježilo raspuštanje Sabora, raspisivanje prijevremenih izbora te pobjedu Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:38