PREDSJEDNIČKA UTRKA

STIGLI REZULTATI NOVE ANKETE Josipoviću i Kolindi podrška u padu, evo tko im mrsi račune

Objavljeni su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o rejtingu kandidata
 CROPIX

Da se ovaj vikend održavaju predsjednički izbori, aktualni predsjednik Ivo Josipović dobio bi potporu 42,7 posto građana, dok bi HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović podržalo njih 27,8 posto. Rezultati su to CRO Demoskopa, redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus koja je za RTL ispitala rejting kandidata za hrvatskog predsjednika. U istraživanju koje je obuhvatilo samo kandidate koji su do sada javno istaknuli svoju kandidaturu, na trećem mjestu našao se Milan Kujundžić s 9,7 posto potpore, a na četvrtom novi kandidat don Ivan Grubišić koji je dobio 4,6 posto podrške. Slijedi ga Ivan Rude s podrškom od 3,1 posto, dok je najlošije prošao Anto Đapić koji je dobio 1,9 posto. Ostali kandidati, koje su sugovornici istaknuli tijekom istraživanja, bilježe izbor u 1,8 posto slučajeva, a zabilježeno je i 8,3 posto neodlučnih.

Ulaskom u igru dvojice novih kandidata, vodećem dvojcu pao je rejting u odnosu na listopad kada je Josipović imao potporu od 47,1, a Grabar Kitarović 30 posto. To je ujedno povećalo izglede za izbore u dva kruga. Prema istraživanju najveći je dobitnik Milan Kujundžić čiji je rejting u studenom u odnosu na rujan porastao 2,9 postotnih poena, a u odnosu na listopad 0,3 postotnih poena. S druge strane, Josipović je u odnosu na rujan zabilježio negativnu tendenciju s 6,2 postotnih poena, ali i u odnosu na listopad (-4,4 postotnih poena). I njegova protukandidatkinja Grabar Kitarović zabilježila je negativnu tendenciju i to u odnosu na rujan s minusom od 4,7 postotnih poena, a na listopad s minusom od 2,1 postotnih poena. Istraživanje pokazuje da je za razliku od Đapića čiji ulazak u izbornu utrku nije utjecao niti na jednog kandidata, pojava dva nova kandidata narušila izbornu podršku Josipovića i Gabar Kitarović.

Kad je riječ o glasačima stranaka koje su dale potporu kandidatima, poklapanje izbora birača s politikom vrha stranke zabilježeno je za SDP, HNS, HSU, IDS, Laburiste, Reformiste (Josipović), HDZ, HSP A. Starčević (Grabar Kitarović), Hrvatsku zoru, HSP, HDSSB (Kujundžić). Nepoklapanje izbora birača i odluke stranačkog vrha bilježi se kod birača HSS-a, HSLS-a, Hrasta gdje je stranački vrh podržao Grabar Kitarović, a birači pretežito biraju Josipovića, odnosno, Kujundžića. Birači ORaH-a, čije stranačko predsjedništvo nije odredilo kandidata kojeg će podržati stranka, pretežno biraju Josipovića (56,4 posto), a drugi im je izbor Grabar Kitarović (14,5 posto). Glasači SDP-a biraju Josipovića (96,1 posto), dok njih 1,9 posto daje prednost Grabar Kitarović jednako kao i don Ivanu Grubišiću. Distribucija glasača HDZ-a nešto je raznolikija: za Grabar Kitarović glasa 76,4 posto birača te stranke, za Josipovića 9,4 posto, Kujundžića 7,9 posto, Antu Đapića 2,6 posto. Među biračima koji za sebe smatraju da pripadaju političkom centru prvi je izbor Josipović (40,5 posto), a slijedi Grabar Kitarović (23,9 posto).

Kad je riječ o drugom krugu, Josipović je češći izbor (51,6 posto u studenom prema 52,2 posto iz listopada), u odnosu na Grabar Kitarović (39,3 posto iz studenog u odnosu na 39,6 posto iz listopada) uz 9,1 posto neodlučnih (8,2 posto prije mjesec dana). Zanimljivo je da bi birači Milana Kujundžića u drugom krugu u 78,3 posto slučajeva birali Grabar Kitarović, a 17,7 posto Josipovića. Birači don Ivana Grubišića 63,3 posto su za Josipovića, a 16,7 posto za Grabar Kitarović. Birači Ivana Rude biraju podjednako Josipovića i Grabar Kitarović (po 36,8 posto), dok glasači Ante Đapića u 53,8 posto slučajeva biraju Grabar Kitarović i u 23,1 posto Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 00:44