CROBAROMETAR

STIGLA NOVA ANKETA! HDZ sve jači, SDP tone: hoće li vladajuće sustići Viliborov Živi zid?

Predsjednički su izbori HDZ-u dali vjetar u leđa, a za sve druge pozicije vodi se velika bitka
 CROPIX

Tomislav Karamarko ima razloga za zadovoljstvo - popularnost HDZ-a u veljači je iznosila 28,7 posto što je najveća potpora toj stranci izmjerena u zadnjih nekoliko godina. Pokazuje to ovomjesečni Crobarometar, istraživanje koje je po narudžbi TV Nove provela Agencija Ipsos Puls u razdoblju od 1. do 15. veljače na uzorku od 958 ispitanika.

I dok je HDZ nakon siječanjske pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima nastavio rasti, potpora SDP-u je pala na 19,8 posto. Ovog mjeseca je razlika između HDZ-a i SDP-a narasla na 8,9 posto u korist oporbene stranke. HDZ-u potpora raste već četvrti mjesec zaredom, dok je SDP nakon siječanjskog blagog rasta u veljači lagano pao, iako se i rast i pad te stranke izmjereni u zadnjih nekoliko mjeseci kreću unutar statističke pogreške od plus/minus četiri posto.

Osim Karamarka, razloga za zadovoljstvo ima Ivan Vilibor Sinčić: Živi zid je u veljači nastavio rasti i dosegnuo 14,6 posto uvjerljivo pretekavši ORaH Mirele Holy koji je pao na 8,8 posto potpore. ORaH pada već četvrti mjesec zaredom i očito nastavlja plaćati cijenu za propuštenu priliku da na protekle predsjedničke izbore izađe s vlastitim kandidatom i preko njega široj javnosti predstavi vrijednosti i program za koje se zalaže.

Peta po redu je Bandićeva lista koja uživa potporu od 2,2 posto dok su sve ostale stranke ispod dva posto potpore. HNS, stranka koja ima četiri ministra u sadašnjoj vladi stagnira na potpori od 1,6 posto, što je još uvijek prednost nad Čačićevim Reformistima koje podržava 0,7 posto ispitanika.

Izbor Nansi Tireli za predsjednicu Laburista nije toj stranci donio vjetar u leđa, podrška joj je pala na 0,5 posto i manja je nego ikada.

Koalicija predvođena HDZ-om ovog mjeseca uživa potporu od 31,9 posto ispitanika, dok vladajuću Kukuriku koaliciju podupire 24,8 posto ispitanih. Zanimljivo je da koalicija HDZ-a s više malih stranaka desne orijentacije ne daje pozitivan sinergijski učinak, (učinak u kojem koalicija dobija više od zbroja pojedinačnih rezultata svake od stanaka u koaliciji) dok koalicija predvođena SDP-om još uvijek ima pozitivnu sinergiju, dakle isplati im se na izbore izaći u koaliciji.

Da Hrvatska već godinama ide u lošem smjeru i dalje misli 74 posto ispitanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:54