NAJSTABILNIJA FINSKA

STIGAO POPIS DRŽAVA PO STABILNOSTI Hrvatska je među 'manje stabilnima'

 Getty Images

Sigurnost u Libiji i Siriji najviše je potonula u posljednjih deset godina, te su se te zemlje našle na popisu država koje su najveća prijetnja svjetskom miru.

U isto vrijeme, prema Fragile States Indeksu, najstabilnije zemlje na svijetu su skandinavske.

Lista je napravljena prema nekoliko kriterija, uključujući državni legitimitet, sigurnosni aparat, razvoj zemalja, gospodarski pad, kao i broj izbjeglica koje napuštaju zemlju.

Prema popisu najveći pad proteklih godina zabilježile su države na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi: od 10 najnesigurnijih zemalja, sedam ih je u Africi, a ostale su na Bliskom istoku.

Foto: fsi.fundforpeace.org

Južni Sudan, afrička država nastala 2011. podjelom Sudana, najnesigurnija je i prema Fragile States Indeksu spada u 'vrlo opasne' zemlje - zbog kombinacije unutarnjih sukoba, posvađanih političara i siromaštva.

Somalija, Srednjoafrička Republika i Sudan nalaze se u istoj skupini, kao i još 12 drugih zemalja.

S druge strane, europske zemlje su među najstabilnijima na svijetu - Finska, Švedska i Norveška nalaze se na kraju liste - posebice zbog društvene jednakosti, visokog broja zaposlenih žena, demokratskih institucija i slobode novinarstva.

Finska je pak jedina na svijetu označena kao 'najstabilnija' odnosno potpuno neopasna zemlja.

Foto: fsi.fundforpeace.org

Što se Hrvatske tiče, od 178 mjesta, zauzela je 137. i time zapala u kategoriju 'manje stabilnih zemalja', no već Barbados koji je 138., kao i Mađarska koja je 139., spadaju u kategoriju 'stabilnih'. Od naših susjeda jedino Slovenija se nalazi u kategoriji 'više stabilnih' - na 162. mjestu je i na korak do vrlo stabilnih skandinavskih zemalja. Ono što zabrinjava su naši istočni susjedi - BiH je na 79. mjestu i spada u skupinu 'opasnih zemalja', kao i Srbija koja je na 92. mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:32