JAVNO PROGOVORIO

STIER U EP-U 'Ne smijemo iznevjeriti Ukrajinu! Sjećam se kako Europa nije zaustavila Miloševića'

Podržavam sve mjere kojima ćemo poslati danas vrlo jasnu poruku da građane u Ukrajini nećemo ostaviti na cjedilu, završio je Stier
Zagreb, 100413. Predizborni skup HDZ-a, HSP-a i BUZ-a na velesajmu u dvorani Globus. Za europski parlament predstavljeno je dvanaest kandidata HDZ-ove koalicije. Na slici: Davor Ivo Stier.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX

Tijekom rasprave Europskog parlamenta o situaciji u Ukrajini, zastupnik Davor Ivo Stier prisjetio se događanja devedesetih godina u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

“Ne mogu se ne prisjetiti kada su građani u mojoj domovini izlazili na ulice i mahali hrvatskim i europskim zastavama na što je došla Miloševićeva agresija koju nažalost Europa nije bila sposobna zaustaviti“, rekao je Stier europskim zastupnicima.

VIDEO: KIJEVOM HARAJU ESKADRONI SMRTI Prosvjednika pretukli, razapeli i odrezali mu uši

“Umjesto strategije poslali su nam sve moguće lordove koji su pozivali sve strane na dijalog dok je u međuvremenu Milošević pripremao ratni stroj”, nastavio je Stier dodavši kako se pribojava sto ce Yanukovych i njegova nomenklatura napraviti, te što će Putin učiniti nakon Olimpijade u Sočiju.

“Jesmo li mi zaista spremni odgovoriti i na tu eventualnu situaciju još izravnije intervencije Rusije u Ukrajini? Podržavam prijedlog kolega zastupnika o pripremi sankcija. Podržavam sve mjere kojima ćemo poslati danas vrlo jasnu poruku da građane u Ukrajini nećemo ostaviti na cjedilu“ završio je Stier.

Picula: Drago mi je da je EK pojačala pritisak na Sjedinjene države zbog viza za Hrvatsku

„Drago mi je da je Europska komisija pojačala pritisak na zemlje koje od građana pet članica EU-a, uključujući Hrvatsku, još uvijek traže vize”, komentirao je zastupnik Picula vijest da je EU zatražila od SAD-a da ukine vizni režim u roku od 6 mjeseci.

Europska komisija pojačat će pritisak na Washington kako bi se ukinule ulazne vize za građane Hrvatske, Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske. Objavljen je i rok – šest mjeseci.

Ukoliko se u tom razdoblju ništa ne dogodi, EU će uvesti vize za neke kategorije građana SAD-a, prvenstveno diplomate, pojasnili su iz Europske komisije.

Pitanje ukidanja viza – koje EU traži od SAD, Kanade i Australije te očekuje pun reciprocitet, pojačat će u bilateralnim kontaktima predstavnici pet država.

EU POZIVA AMERIKU DA UKINE VIZE ZA HRVATE 'Ako nećete, uvodimo vize za američke diplomate'

„Ovo je odlična vijest jer sam kao zastupnik u Europskom parlamentu, u studenom prošle godine na ovaj problem upozorio Europsku komisiju. Odgovor je stigao već u siječnju a sada, eto, imamo i konkretnu akciju s rokovima, koje ćemo svakako nadzirati! Zadovoljan sam i nadam se da je ovakvom razvoju doprinos dala i moja inicijativa”, komentirao je iz Strasbourga zastupnik Picula.

Podsjećamo, povjerenica Komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmström je Piculi u svom odgovoru u siječnju napisala: „da je EK zadovoljna što je reciprocitet dostignut za veliku većinu članica EU, uspjeh je i da je Kanada od kasne jeseni prošle godine ukinula vize za građane Češke. EK koristi svaku priliku u kontaktima s američkim i kanadskim vlastima kako bi naglasila svoju zabrinutost oko preostalih slučajeva ne-reciprociteta”.

U zastupničkom pitanju EK Picula je podsjetio da državljani 23 zemlje članica Unije plaćaju zahtjev za vizu samo 14 američkih dolara, a građani ostalih 5 članica čak 160 dolara.

Dodatan argument Hrvatskoj bile su i uvedene biometrijske putovnice, te članstvo Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:32