TAJNA MISIJA KARDINALA

Stepinac Amerikancima otkrio položaje ustaša i Nijemaca oko Zagreba

Nadbiskup Stepinacac je raspored snaga u Zagrebu i okolici dobio iz domobranskog zapovjedništva

ZAGREB - Nakon dokumentarne serije HTV-a ‘Ognjevi s neba’ intenzivirala se rasprava o savezničkom bombardiranju hrvatskih gradova tijekom Drugog svjetskog rata, a u javnost izlazi sve više novih podataka vezanih uz te dugo vremena prešućivane ratne događaje. No svakako najsenzacionalniji prilog na tu temu dolazi od Mate Meštrovića, sina čuvenog kipara, koji nam je u razgovoru otkrio da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac krajem 1943. godine, preko njegova oca Ivana Meštrovića, koji se tada nalazio u egzilu, u Švicarskoj, dostavio američkim obavještajcima kartu s vojnim položajima snaga NDH i njemačke vojske u Zagrebu i okolici, i time spasio grad od velikog razaranja iz zraka koje mu je prijetilo.

Sam povijesni kontekst tog otkrića donekle je poznat; Ivan Meštrović je, naime, ubrzo nakon uspostave NDH u travnju 1941. godine, stekao brojne neprijatelje u redovima ustaškog pokreta zbog njegova javnog protivljenja Rimskim ugovorima, po kojima je poglavnik Ante Pavelić gotovo cijelu Dalmaciju prepustio Kraljevini Italiji. Iako je bio svjetski poznat umjetnik s brojnim međunarodnim vezama, jedan dio ustaških dužnosnika radio mu je o glavi, a u tome je prednjačio Eugen Dido Kvaternik, zapovjednik Ustaške nadzorne službe i sin Vojskovođe Slavka Kvaternika.

Pavelić izdao putovnicu

Unatoč prijateljstvu s njemačkim opunomoćenim generalom u Zagrebu, Edmundom Glaiseom von Horstenaom, Meštrović ubrzo završava u zatvoru na Savskoj cesti, a vjerojatno bi bio i likvidiran da mu baš tog dana general von Horstenau nije došao u kućni posjet i saznao da je uhapšen.

Meštrović izlazi iz zatvora i na sve načine pokušava pobjeći iz Hrvatske gdje mu je život ugrožen. Poteže brojne veze i na koncu osobno odlazi kod Ante Pavelića koji mu vlastoručno potpisuje putovnicu za put na venecijanski bijenale, gdje bi trebao voditi hrvatski paviljon. Nakon bijenala Ivan Meštrović se ne vraća u Hrvatsku, nego ostaje u Italiji, gdje više puta odbija Mussolinijev poziv na razgovor, kupujući tako vrijeme potrebno da se domogne neutralne Švicarske.

U tome uspijeva srpnja 1943. godine kad mu Stjepo Perić, poslanik NDH u Rimu izdaje putovnice za njega i obitelj.

‘Tijekom našeg boravka u Švicarskoj moj je otac održavao brojne kontakte s obavještajcima s raznih strana, kod njega su stalno dolazili predstavnici raznoraznih hrvatskih političkih struja, te jugoslavenski, njemački, engleski i američki špijuni. Također, moj je otac održavao i bliske veze sa zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem, s kojim ga je vezivalo dugogodišnje prijateljstvo’, otkrio nam je Mate Meštrović i dodao kako su njegova oca Ivana, zbog međunarodna ugleda kojeg je uživao, razne strane htjele uplesti u svoje političke kombinacije, no on ih je sve od reda odbio.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:19