TOPI SE SNIJEG I PADA KIŠA

Stanovnicima Kosinjske doline prijeti poplava, Kupa u samo šest sati narasla za 235 centimetara

 Robert Fajt / CROPIX

GOSPIĆ - Ispostavi Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Gospiću javljeno je da je nešto poslije 17 sati HEP uključio sustav uzbunjivanja kako bi stanovnike Kosinjske doline upozorio na pripravnost zbog poplava.

Sustav uzbunjivanja uključuje se kada dotok vode u akumulaciji Kruščici premaši 500 kubičnih metara u sekundi. Sve komunalne službe, Crveni križ, Gorska služba spašavanja, služba 112 i hitna medicinska pomoć na području grada Gospića i općine Perušića u stalnoj su pripravnosti.

Zbog zatopljenja i naglog topljenja snijega na Velebitu, uz obilnu kišu koja od jučer pada u Lici, poplavljene su lokalne ceste i dio naselja Ličkoga Novog i Žabica Brušane te Podastrana u gradu Gospiću i zaselak Šušanj u Kosinjskome Bakovcu.

Javna vatrogasna postrojba iz Gospića intervenirala je tijekom dana nekoliko puta ispumpavajući podrume i niže prostorije obiteljskih kuća u Ličkome Novom, gdje je iz jedne kuće gospićka Gorska služba spašavanja čamcem evakuirala jednu stariju osobu.

Večeras je i održana sjednica Stožera za obranu od poplava u Gospiću, a ocijenjeno je da su zbog nepovoljnih vremenskih prilika ugroženi dijelovi nekih podvelebitskih naselja. Zbog topljenja snijega, raste vodostaj rijeke Like i Novčice te potok Bakovac, a njihov je dotok večeras u akumulaciju Kruščicu 625 kubičnih metara u sekundi. Voditelj ispostave Hrvatskih voda slijevnog područja Like Mladen Vodička rekao je na sjednici Stožera za obranu od poplava da se kroz branu HE Sklope u Kosinju ispušta 430 kubičnih metara vode. S obzirom na to da se oborine očekuju i tijekom noći, u Kosinjskoj dolini bit će kritično, rekao je Vodička.

I Karlovčani na oprezu

KARLOVAC - Iako se Karlovčani još nisu riješili snježne nevolje, jer su neka sela u okolici još uvijek neprohodna, a u gradu je zatrpano barem svako drugo parkirno mjesto, stižu novi problemi. Zbog topljenja snijega te kiše koja pada bez prestanka još od sinoć, moglo bi doći do poplava.

Sve četiri karlovačka rijeke u ponedjeljak su rasle između 15 i čak 40 centimetara na sat. Primjerice, vodostaj Kupe u 9 sati bio je 181 centimetar, a u 15 sati bio je na čak 416 centimetara. Na 500 centimetara proglašavaju se mjere pripremnog stanja. Na karlovačkom području palo je 50 litara kiše po četvornom metro.

Vrhunac vodostaja rijeka očekuje se u utorak u jutarnjim satima. Predviđa se da bi on mogao prijeći 750 centimetara, pa bi se u tom slučaju proglasile izvanredne mjere, dok do 830 centimetera, kada se proglašava izvanredno stanje, ipak ne bi trebalo doći, barem ne sutra. (M. Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:18