PETRINJA

Stambeni kontejneri: prvi stanari na Sajmištu uselit će se za deset dana

Na prostoru Sajmišta ukupno će biti postavljen 81 stambeni kontejner i 15 kontejnera sa zajedničkim prostorom
 Damir Krajač/Cropix

Na prostoru petrinjskog Sajmišta ukupno će biti postavljen 81 stambeni kontejner za obitelji bez krova

Na petrinjskom Sajmištu jučer je počelo postavljanje prvih stambenih kontejnera, a do kraja dana na tom ih je prostoru bilo četrnaest. Osim vojske i Civilne zaštite, na terenu su i građevinari s teškom mehanizacijom.

Do 13. veljače u stambene kontejnere trebali bi se useliti prvi stanovnici, potvrdio je državni tajnik za infrastrukturu i član Stožera za saniranje posljedica potresa Tomislav Mihotić.

Na prostoru Sajmišta ukupno će biti postavljen 81 stambeni kontejner i 15 kontejnera sa zajedničkim prostorom i sadržajem za stanovnike improviziranog naselja (kuhinja, čitaonica, zdravstvene ustanove). Cijeli bi prostor trebao biti infrastrukturno opremljen do 13. veljače kada se spominje useljenje prvih stanovnika.

Osim stambenih kontejnera, naselje bi trebalo sadržavati i kontejnere za male petrinjske obrtnike, zbog čega se stambeno naselje na Sajmištu već naziva i "kontejnerskim gradom". Upravo ovdje bi stanovnici Petrinje trebali živjeti i raditi dok se ne obnove njihove kuće.

Prostor oko kontejnera bit će popločan, a u okružju će se nalaziti i zelene površine.

U drugoj fazi projekta, rekao je državni tajnik Mihotić, realizirat će se dio naselja predviđen za poslovne sadržaje. Investitor projekta je Grad Petrinja koji će taj poslovni dio kontejnerskog naselja osmisliti sa zainteresiranim poduzetnicima, kojima će Stožer pružiti infrastrukturne uvjete za normalno funkcioniranje i rad.

Glavni nositelj postavljanja kontejnerskog naselja je tvrtka Strabag, dok lokalne tvrtke rade na vodnoj i elektroopskrbi, rekao je državni tajnik Mihotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:45