DRAMA U SLAVONIJI

SRUŠIO SE AVION KOD OKUČANA Pronašli su ih: I pilot i putnik preživjeli, ali su u teškom stanju

Do prve ceste morat će ih nositi 2 kilometara, a osim mina potragu je otežavala gusta magla i kiša
 Danijel Soldo / CROPIX

NOVO 20.45 - Pilot Cesne, koja se danas srušila kod Pakraca, večeras je nakon pružene pomoći u Općoj bolnici u Novoj Gradiški prevezen u zagrebačku Traumatološku kliniku, a drugi muškarac iz zrakoplova pušten je kući, rekli su za Hinu u Novoj Gradiški.

Državljanin Srbije (49) teško je ozlijeđen, ali je izvan životne opasnosti, a 66-godišnji državljanin Bugarske otišao je kući u pratnji kolega iz tvrtke, rekao je dežurni liječnik Mario Špoljar.

OKUČANI - Laki jednomotorni avion Cessna 172, u kojem su bile dvije osobe, oko 11 sati u četvrtak srušio se kod mjesta Gornji Rogolji, u brdskom dijelu iznad Okučana. Nakon višesatne potrage spasioci su oko 14.20 došli do zrakoplova i dvojice putnika. Obojica su živi, ali teško ozlijeđeni, s povredama nogu, ruku i leđa.

Do prve ceste morali su ih nositi više od dva kilometara, po strmom i za kretanje teškom terenu, koji je uz to i opasan jer se teren na kartama HCR-a vodi kao minski sumnjiv. Nešto prije 16 sati, spašeni pilot i putnik doneseni su do kola hitne pomoći odakle su prebačeni na bolnicu u Novoj Gradiškoj. Riječ je o 59-godišnjem državljaninu Srbije i 57-godišnjem državljaninu Bugarske, doznajemo od Ivane Radić, glasnogovornice PU Požeško-slavonske.

U potrazi i spašavanju su sudjelovale gorske službe spašavanja iz Novske i Požege, vatrogasci iz Okučana i Nove Gradiške, policija PU Požeško-slavonske, pripadnici hitne medicinske pomoći iz pakračke bolnice.

Potragu je otežavala i gusta magla, te težak i nepristupačan teren. U akciju spašavanja bio je uključen i policijski helikopter, te policijski pas za potragu. U pronalaženju su spasiocima pomogli pilot i putnik iz zrakoplova, koji su mobitelom uspostavili vez s policijom. Jedan od njih pročitao je oznaku na drvetu u šumi, što je pomoglo kod lociranja mjesta pada zrakoplova

Kako doznajemo, pilot i putnik u Cesni su na pakračkom području bacali mamce s lijekom za bijesne lisice, a posao su, navodno dobili na javnom natječaju Europske unije. Poletjeli su svojom Cessnom s varaždinskog aerodroma. Oko 10,25 javili su se kontrolnom tornju da trebaju pomoć, a najvjerojatnije su udarili u brdo u pokušaju prisilnog slijetanja.Kako doznajemo avion je registriran u Srbiji pod oznakom YU-DPR, a vlasnik je kompanija Gas aviation iz Smederevske Palanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:54