'VOLIMO VAS KAO PAPUU'

SRPSKI ŠEF DIPLOMACIJE O NOVIM HRVATSKIM RAKETAMA 'Koga će gađati ako ne nas?!' Neće valjda Italiju i Austriju...'

 Nikša Duper/CROPIX / CROPIX

Šoping ministarstva obrane i kupnja moćnih raketa M270 MLRS izaziva laganu histeriju u srpskom političkom vrhu već mjesecima, a srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić priznao je da takvi potezi izazaviju veliku nelagodu u susjedstvu. Dačić je gostovao u emisiji Novi dan na N1 televiziji i objasnio zašto se samo u Srbiju protive naoružavanju Hrvatske, a nikakvih negativnih strelica nema iz drugih zemalja susjedstva.

- Zato što se pretpostavlja da vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedno protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BIH, možda eventualno Republiku Srpsku. Tako da sasvim je to logično. Ja ne znam šta će to vama, a ne znam ni šta će nama. Zato što valjda smo svi ušli u eru razoružavanja i smanjenja te oružane sile. Uostalom to je i obveza po Daytonskom sporazumu i raznim drugim sporazumima. Ne bih volio da razgovaramo o tome da svatko mora da se naoružava jer to znači da imate određene prijetnje. Svi zajedno trebamo raditi na stvaranju regije bez oružja - rekao je Dačić koji je na kraju i svojim osebujnim riječnikom objasio neobičnu 'ljubav' Hrvatske i Srbije.

- Slušajte, mi vas poštujemo kao naše susjede. S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad netko kaže da vas voli taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesira nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji. Pošto ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim interesima, znači volimo vas kao Papua Novu Gvineju jer su i oni glasali na sličan način. To isto važi i za Crnu Goru i Makedoniju, da se razumijemo. Ja bih pljunuo na sebe kada bih rekao da sam prezadovoljan ili ja vas obožavam, vi ste divni, a na svakom glasanju glasate protiv nas. Mi smo tu i živimo jedni s drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo. Zato dajte da živimo normalno ako možemo, jer svi su nas tjerali s ovih prostora da bježimo, ipak mislimo da Srbi i Hrvati imaju puno više toga zajedno nego što nas dijeli. Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to - rekao je Dačić u opširnom razgovoru za N1 .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:28