PALA BANDA

Srpska policija uhitila pirate s Dunava koji su opljačkali hrvatski brod Sloga. Vraćena ukradena roba i oprema

SISAK - Srbijanska policija razbila je bandu riječnih pirata, koji su početkom ovog tjedna napali i opljačkali brod tegljač “Sloga” i pet pratećih barži, u vlasništvu “Dunavskog Lloyda” iz Siska.

Kako doznajemo, policija u Smederevu uhitila je četvoricu osumnjičenih da su opljačkali hrvatski brod u smedervskoj luci, a također su pronašli i vlasnicima, sisačkom brodaru, vratili većinu ukradene robe, prije svega opreme za plovidbu.

U priopćenju Policijske uprave u Smederevu, kojeg smo dobili posredovanjem “Dunavskog Lloyda”, stoji kako su “nakon intenzivnog operativnog rada na terenu” 13. listopada policajci iz Smedereva uhitili četvoricu osumnjičenih i našli većinu predmeta ukradenih s barži.

“U pitanju je višečlana kriminalna grupa koja se krađama na Dunavu bavila u dužem periodu i čije aktivnosti su već neko vrijeme bile predmet kriminalističke obrade”, stoji u priopćenju kojeg je potpisao načelnik PU Smederevo Dejan Popović.

Kako dozanjemo, srbijanska policija traga za još nekoliko pripadnika bande riječnih pirata s Dunava koji su u bijegu.

Smederevska policija je utvrdila da su lopovi noću s 9. na 10. listopada s pet barži poskidali 55 metalnih poklopaca, 32 vijka za zatvaranje i zatezanje, tri poklopca bunara barži i 284 metra elektrokablova.

Prema izjavi kapetana opljačkanog broda “Sloga” Hašima Alagića, bez te brodarske opreme i uređaja “Sloga” I barže nisu bile sposobne ua plovidbu. Trenutno majstori, električari i monteri, užurbano rade na osposobljavanju brodova za plovidbu kako bi što prije “Sloga” i njenih pet barži moglo Dunavom kenuti prema Novom Sadu, gdje moraju ukrcati teret za naručitelja iz Sirije, te krenuti na plovidbu prema Crnom Moru.

Riječni pirate na Dunavu, u srbijanskom tijeku rijeke, ove su godine tri puta napali brodove “Dunavskog Lloyda”. Je su li pirate uhićeni u Smederevu operirali cijelim tijekom Dunava, ili je grupa pljačkaša više, pokazat će vrijeme.

Iz “Dunavskog Lloyda” zahvaljuju djelatnicima Hrvatskog veleposlanstva u Srbiji, koji su priskočili u pomoć i zatražili dodatni angžman policije, srbijanskoj policiji na brzoj akciji, te hrvatskim medijima, posebice Jutarnjem listu, koji su objavom priče o piratima na Dunavu skrenuli pažnju srbijanskih vlasti na problem i opasnosti s kojima se susreću lađari na Dunavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37