SJAJNE VIJESTI

SRETAN KRAJ PRIČE KOJA JE ŠOKIRALA NACIJU Mala Ivana uspješno operirana, opet će moći plakati!

 Jure Miskovic / CROPIX

Jednogodišnja Ivana Ukalović uspješno je operirana u Klinčkom bolničkom centru Rebro, piše zadraski.hr . Petosatni zahvat predvodio je liječnički tim na čelu s uglednim neurokirurgom dr. Hrvojem Jednačakom, te se malena Ivana sada oporavlja u Jedinici intenzivnog liječenja. "Ivana se uspješno oporavlja i operacija je prema prvim informacijama prošla u redu - kazala je Nikolina Kovačević iz PR agencije Futura navodeći kako će više informacija o zdravstvenom stanju djevojčice dobiti tijekom dana.

Jednogodišnja Ivana osvojila je čitavu Hrvatsku kad se doznalo da je beba koja – ne smije plakati. Zbog rascjepa kralježnice (spine bifide) i Arnold-Chiari malformacije s kojima je rođena, u trenutku plača prekida joj se dotok kisika u mozak, pa je roditelji, 31-godišnja Emina i 44-godišnji Šime, moraju svakodnevno reanimirati. Zbog Arnold–Chiari malformacije kičmena kost joj urasta u mali mozak, pa je operacija bila neizbježna. Za to roditelji nisu imali novaca jer obitelj s još jednom kćerkom živi od četiri tisuće kuna plaće oca Šime, djelatnika zadarske policije i porodiljne naknade majke Emine u iznosu od 1600 kuna.

Da će njezino dijete biti u teškom zdravstvenom stanju Emina Ukalović doznala je već u 26. tjednu trudnoće kada je uočena rijetka anomalija, CNS defekt zatvaranja neuralne cijevi, odnosno „spina bifida“ otvorena u dužini 5 do 6 kralješaka. Uz to, bebi je dijagnosticirana i Arnold–Chiari malformacija zbog čega je trudnoća u 38. tjednu završena carskim rezom. Odmah po rođenju djevojčica je operirana, a zbog hidrocefalusa koji se pojavio kao posljedica teške dijagnoze ugrađena joj je pumpica u glavu kako bi joj se smanjio pritisak likvora iz kralježnice prema mozgu.

Mala Ivana paralizirana je u donjem dijelu tijela, pa je roditelji moraju četiri puta na dan kateterizirati, te joj deset puta na dan mijenjati pelene da ne bi došlo do urinarne infekcije.

Na koncertu "Za život" održanom u Poličniku 5. veljače prikupljeno je 60 tisuća kuna, piše zadraski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:56