SURADNJA

Srbija želi da joj Hrvatska izradi vojne odore

Ministri bi sporazum trebali potpisati krajem godine u Zagrebu
 Milivoj Keber/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski časnici bi u budućnosti mogli odlaziti na školovanje u Srbiju, a srpski časnici u Zagreb. Nije riječ o velikom broju vojnika, jedan ili dva. No, i to je jedan vid vojne suradnje između Hrvatske i Srbije koja će se regulirati Sporazumom koji će, najvjerojatnije, krajem godine potpisati ministri obrane Hrvatske i Srbije u Zagrebu. Potpisom tog sporazuma Hrvatska će sa svim zemljama u regiji imati ovakav dokument. Prema nacrtu, Sporazum će pokrivati suradnju u područjima sigurnosne politike i planiranje obrane, vojnoznanstvene suradnje, vojne izobrazbe, vojne medicine, suradnje vojnih policija, operacije potpore miru, atomsko-biološke-kemijske zaštite, vojno-tehničke suradnje i drugo.

Razmjena informacija

U ovom trenutku Sporazum ne predviđa razmjenu sigurnosnih informacija. No, u MORH-u tvrde kako je u budućnosti moguć i taj vid suradnje. Ovaj Sporazum mogao bi olakšati i ulazak hrvatskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja.

Interes na sajmu

Naime, na nedavnom vojnom sajmu u Bukureštu predstavnici Vojske Srbije pokazali su izniman interes za vojnu odoru koje za potrebe Hrvatske i Crnogorske vojske radi tvrtka “Kroko” te kacigu tvrtke “Šestan-Bush”. Srpska vojska u procesu je promjene odore te je našoj tvrtki najavljeno da bi još ove godine mogla biti pozvana na natječaj za razvoj nove odore. Na tekstu vojnog sporazuma dva ministarstva obrane rade više od godinu dana, a sve je usporeno hrvatskim priznanjem Kosova.

No, bez obzira na nepostojanje formalnog sporazuma o suradnji, dvije vojske na tehničkoj razini, tvrde nam sugovornici u MORH-u, dobro surađuju već godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:30