BRANITELJ OPTUŽEN

Srbija zatražila izručenje Tihomira Purde: Istinu dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima

Vukovar, 100111.Obitelj Tihomira Purde koji je prije 5 dana uhicen u na granicnom prijelazu Zupanja-Orasje prema tjeralici Interpola Srbije na kojoj, kako se moglo doznati, nije opisano za sto se Purdu sumnjici, ali se spominje ratni zlocin protiv ranjenika i bolesnika. Tihomir Purda, danas 41-godisnjak, sudjelovao je u obrani Vukovara u jesen '91. u vukovarskoj cetvrti Borovo naselje, nakon pada vukovara odveden u logore u Srbiji. Na fotografiji Tihomir Purda.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

BEOGRAD, SARAJEVO - Srbija je uputila zahtjev Bosni i Hercegovini za izručenje Tihomira Purde, nakon što je Hrvatska odbila zatražiti izručenje, izjavio zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić, a javlja B92.

Vekarić je rekao da srpsko tužiteljstvo sa žaljenjem prihvaća odluku Županijskog državnog odvjetništva, koje nije prihvatilo predmet Tihomira Purde te se nada da će pravosudni organi BiH optuženoga izručiti Srbiji.

- Ono što je važno reći ja da smo mi u potpunosti ispoštovali dogovor iz Zagreba od prošlog tjedna, da smo dostavili onaj popis o kome je bilo riječi tada i da smo čekali određeni rok kako je dogovoreno s državnim odvjetništvom da se on izjasni o predmetu Purda. Ukoliko bude izručen Srbiji mi pozivamo sve promatrače da gledaju taj proces koji će se odvijati kod nas. Također garantiramo svim osumnjičenima da će imati fer postupak ovdje - kazao je Vekarić.

Ministarica pravde Srbije Snežana Malović objasnila je da su hrvatske vlasti obavijestile Ministarstvo pravde da neće preuzeti kazneno gonjenje Purde i da je stoga Srbija, kao što je i najavljivano, podnijela zahtjev za njegovo izručenje. - Procesuiranje ratnih zločina je naša obaveza i dužnost, jer je utvrđivanje istine i procesuiranje odgovornih za zločine preduvjet za uspostavljanje procesa pomirenja u regiji. Istinu dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima - poručila je Malović.

Istodobno, sud BiH danas je donio odluku prema kojoj se udovoljava zahtjevu iz Srbije da se produlji ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi. Srbija je zahtjev za produljenjem pritvora Purdi do maksimalnog roka od 40 dana uputila još jučer. Taj zahtjev upućen je kako bi se omogućilo Srbiji da dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinu izručenju, potvrdila je glasnogovornica Suda BiH, javlja HTV.

Purda je uhićen 5. siječnja. Tada mu je određen ekstradicijski pritvor od osamnaest dana, a on je sada produljen za još najviše 22 dana što je i maksimalni rok do kojega takav pritvor u BiH može trajati. Ako do isteka tog roka Srbija Sudu BiH ne dostavi dokumentaciju koja je potrebna za odlučivanje o ekstradiciji, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku utvrdilo je jučer kako iz prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Purda i druge osobe, protiv kojih traje istraga pred srbijanskim tužiteljstvom za ratne zločine, počinili to kazneno djelo. ŽDO u Osijeku stoga je odlučio da neće tražiti izručenje Purde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:52