ZBOG ŠEŠELJA

SRBIJA U PANICI 'Hrvatska nam priprema klipove u kotačima na našem putu prema EU'

Serbia's deputy Prime minister Aleksandar Vucic speaks during a press conference on January 14, 2014 in Belgrade after Serbian police arrested two former intelligence officers suspected of involvement in the murder of journalist. Slavko Curuvija, a fierce critic of late strongman Slobodan Milosevic, was killed in front of his home in central Belgrade by unknown gunmen on the Orthodox Easter in April 1999, during NATO's bombing campaign against the former Yugoslavia over Kosovo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

BEOGRAD - Beogradske Večernje novosti u nedjelju su objavile tvrdnju da Hrvatska u Europskoj uniji sprema zamke Srbiji te da je zahtjev da Europski parlament usvoji deklaraciju o haaškom optuženiku Vojislavu Šešelju najava daljnjih uvjetovanja.

Večernje novosti tvrde da rezolucija EP o Vojislavu Šešelju, čije su usvajanje po hitnom postupku tražili hrvatski zastupnici, nije uperena protiv Srbije niti će utjecati na njezin eurointegracijiski put, ali list smatra i da se "Beograd treba pripremiti za nove klipove u kotačima na svom putu prema EU".

List piše kako "nije isključeno da će hrvatski članovi EP dostaviti niz aneksa na rezoluciju o napretku Srbije" koju je počeo pripremati izvjestitelj David McAllister, a koja bi trebala biti usvojena prvih mjeseci iduće godine.

"Dokument o Šešelju nije prva strijela koju su susjedi 'odapeli' iz Strasbourga - njihovi zastupnici u rujnu su već istaknuli zahtjev zaštite prava Hrvata u Srbiji. Pa iako EP nema težinu kakvu imaju zakonodavna tijela EU, ocjene ondje donesene nisu obvezujuće, ali nisu bez političkog utjecaja", smatraju Večernje novosti.

List podsjeća na poruku srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića, koji je u subotu izjavio da bi oni koji predlažu deklaraciju EP zbog puštanja na slobodu haškog optuženika i vođe radikala Vojislava Šešelja to trebali učiniti ne protiv Srbije nego protiv Haškog suda.

"Ovdje Srbija nema ni jedan milimetar odgovornosti. Haag nije znao što bi sa Šešeljem, pa su ga zbog bolesti pustili na slobodu, bez bilo kakvih uvjeta. Uostalom, Šešelj napada srbijansko vodstvo", rekao je Dačić.

I šefica srbijanskog parlamentarnog izaslanstva u Vijeću Europe Aleksandra Đurović ocjenila je da je u "slučaju Šešelj" najmanja krivnja Srbije, jer je odluku za njegovo puštanje na privremenu slobodu bez ikakvih uvjeta donio Haški sud. Đurović temeljem te činjenice zaključuje da rezolucija EP "ni na koji način neće ne može biti uperena protiv Srbije".

Predsjednici zastupničkih klubova u Europskom parlamentu prihvatili su u četvrtak prijedlog Europske pučke stranke (EPP) da se na dnevni red sjednice slijedeći tjedan u Strasbourgu uvrsti hitna rezolucija o haškom optuženiku Vojislavu Šešelju. Inicijativu za rezoluciju "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja", pokrenuo je HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković, a podržali svi hrvatski zastupnici u EP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:27