BITKA ZA DUHAN

'SRBIJA MORA HRVATSKOJ DOZVOLITI IZVOZ CIGARETA UZ NIŽE CARINE!' EU na strani hrvatskih proizvođača

Povoljnije carine za hrvatske cigarete u Srbiji u četvrtak je u Beogradu na sastanku sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem tražio i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle
 Tea Cimaš/CROPIX

Europska komisija traži da Hrvatska i nakon ulaska u Europsku uniju nastavi izvoziti cigarete u Srbiju po povlaštenoj carini od 15 posto, a ne po carinskoj stopi od 57,6 posto, koliko iznosi za ostale članice Europske unije.

Hrvatska je imala povlašenu carinsku stopu kao članica CEFTA-e koja je prestala vrijediti s ulaskom u EU.

Prosječna prodaja

No u Europskoj komisiji traže zadržavanje povlaštenih trgovinskih prava za Hrvatsku. Naime, u EK su novinarima agencije Tanjug objasnili da je Hrvatska napuštanjem CEFTA-e dovedena u nepovoljan položaj u trgovinskim odnosima s državama u regiji i da će EU zbog toga dopustiti Hrvatskoj da u nekim područjima zadrži stara trgovačka prava.

Povoljnije carine za hrvatske cigarete u Srbiji u četvrtak je u Beogradu na sastanku sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem tražio i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle. Prema izvorima beogradskog Blica, Füle je od Beograda zatražio da godišnja kvota za uvoz cigareta po nižim carinskim stopama iznosi 1625 tona. Riječ je količini koja je jednaka prosječnoj prodaji hrvatskih cigareta u Srbiji u posljednje tri godine.

Prema tvrdnjama medija, predstavnici srbijanske vlade pod pritiskom domaće duhanske industrije ne pristaju na odobrenje posebnih kvota za uvoz cigareta.

Osim toga, tvrdi se da je Hrvatska u CEFTA-i imala privilegiran status, pogotovo u izvozu duhana. Prema tim izvorima, carine na hrvatski duhan u CEFTA-i iznosile su od 10 do 15 posto, a carina na srpski duhan u CEFTA-i bila je 38 posto. Zbog tog nerazmjera, tvrdi se u Srbiji, Hrvati su u osam godina u Srbiju izvezli više od 10.000 tona duhana, a Srbi u Hrvatsku samo 100 tona.

Izvoz šećera

S povećanjem iznosa uvozne carine na cigarete Tvornica duhana Rovinj morala bi godišnje platiti oko 10 milijuna eura više nego do sada. S druge strane, procjenjuje se da bi proračun Srbije s carinskim olakšicama za hrvatske cigarete ostao bez 7 milijuna eura godišnje.

Po svemu sudeći, srbijanski premijer zahtjev Europske komisije pokušava iskoristiti da bi povećao izvozne kvote za srpski šećer u EU.

Srbija je zatražila da im se godišnja kvota poveća sa sadašnjih 180.000 na 220.000, ali im je Europska komisija odobrila povećanje za samo 1000 tona, što se smatra ustupkom za prihvaćenje povlaštenih uvjeta za uvoz hrvatskih cigareta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:30