PLAKATI PO ZAGREBU

SRBIJA KRENULA U SVE JAČU PROMIDŽBU U HRVATSKOJ 'Hrvati, dođite na zimovanje'

Srbiju je lani posjetilo više od 53 tisuće hrvatskih turista, a ove godine 20% više. Hrvati su se probili na 5. mjesto po noćenjima
Zagreb, 191114. Jumbo plakat Turisticke organizacije Srbije u Zagrebackoj ulici pored Buzina.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Turistička organizacija Srbije krenula je u snažnu kampanju privlačenja hrvatskih turista u srbijanska turistička središta.

Samo u ovoj godini, otkrivaju u Beogradu, za promociju srbijanskog turizma u Hrvatskoj potrošeno je oko 30.000 eura, a njihovi planovi za sljedeću godinu govore o rastu sredstava kojima će pokušati privući hrvatske turiste.

Analize pokazuju da Hrvati u Srbiji najčešće posjećuju Beograd i Novi Sad, posebno u vrijeme kada se u glavnom vojvođanskom gradu održava EXIT festival. No, Hrvati se sve više odmaraju i u toplicama u Srbiji, kao i na tamošnjim skijalištima, posebno na Kopaoniku. Na meti hrvatskih turista sve je više i Sabor trubača u Guči. Razdoblje u kojem najčešće odlaze u Srbiju je zimska sezona i vrijeme novogodišnjih blagdana.

- Tržište Hrvatske jedno nam je od prioritetnih turističkih tržišta, o čemu govore i podaci po kojima turisti iz Hrvatske sve više posjećuju Srbiju - poručuju iz Turističke organizacije Srbije (TOS).

Prema podacima TO-a, Srbiju su u prvih devet mjeseci ove godine posjetila 43.143 hrvatska turista ili 20 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, koji su tamo ostvarili 81.393 noćenja, što je 17 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Tijekom cijele prošle godine Srbiju su posjetila 53.394 hrvatska turista ili 13 posto više nego u 2012., a broj noćenja koji su ostvarili iznosio je 100.483, što je 10 posto više nego u 2012. godini.

Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV
Zagreb, 191114. Jumbo plakat Turisticke organizacije Srbije u Zagrebackoj ulici pored Buzina.Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Značaj hrvatskog tržišta za srbijanski turizam iz godine u godinu raste, o čemu svjedoči i podatak da su hrvatski turisti lani, po broju noćenja, zauzeli sedmo mjesto u Srbiji, dok su se u devet mjeseci ove godine probili čak na peto mjesto - iza turista iz BiH, Rusije, Crne Gore i Njemačke. U TO-u Srbije očekuju da će se i sljedećih godina nastaviti trend rasta broja dolazaka i noćenja hrvatskih turista. Ne iznenađuje stoga što u Beogradu jačaju i promotivne aktivnosti prema hrvatskom tržištu, među kojima su i jumbo plakati koji se sada mogu vidjeti na hrvatskim prometnicama.

SVE POPULARNIJI Srbi ostvare oko 420.000 noćenja

Hrvatska je još 2009. pokrenula kampanju za povratak srbijanskih turista pod nazivom “Tako lepa, tako blizu”. Kampanja se isplatila. Iako srbijanski turisti nemaju takav značaj za hrvatski turizam kakav hrvatski turisti imaju za srbijanski, statistika pokazuje rast dolazaka. Hrvatsku je lani posjetilo 90.000 srbijanskih turista, koji su ovdje ostvarili 426.000 noćenja. Godinu ranije u Hrvatskoj se odmaralo 86.000 turista iz Srbije (415.000 noćenja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:44