A NAŠA ODLIKOVANJA?

Srbija dijeli odličja agresorima, a mi još nemamo Junaka rata

I predsjednik Josipović i SDP su za uvođenje odličja Junak Domovinskog rata koje bi nosilo 20 poginulih i 20 preživjelih heroja

ZAGREB - Josip Jović poginuo je prije 20 godina. U povodu te obljetnice i predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor poklonili su se prvoj žrtvi Domovinskog rata. Jović, međutim, nema ni odličje kneza Domagoja niti Nikole Šubića Zrinskog koja se dodjeljuju za hrabrost i junački čin u ratu. No, zato je ta odlikovanja, dok mu ih prije dvije godine tadašnji predsjednik Mesić nije oduzeo, imao Vladimir Zagorec, iako ga nitko nikada nije vidio na ratištu.

Upravo zbog toga što smatraju kako su odlikovanja kneza Domagoja i Nikole Šubića Zrinskog kompromitirana time što su dodijeljena mnogima koji ih ne zaslužuju, dok ih istinski branitelji nisu dobili, predsjednik Josipović, ali i najveća oporbena stranka dulje se vrijeme zauzimaju za uvođenje novog odličja - Junak Domovinskog rata. Njega bi, smatraju, trebali dobiti samo odabrani pojedinci. No, HDZ-ova Vlada protivi se novom odličju.

ZAGREB - Srpsko ministarstvo obrane i vlada priznaju agresiju na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju i potvrđuju da je Vojska Srbije nasljednik JNA!

Naime, srpsko ministarstvo obrane donijelo je Pravilnik o vojnim spomen-medaljama i vojnim spomenicima, kojim se za pripadnike srpske vojske uspostavljaju spomen-medalje za sudjelovanje u borbenim djelovanjima na teritoriju SFRJ, SRJ i Republike Srbije.

To znači da će odlikovanja dobiti osobe koje su u odorama JNA sudjelovale u ratovima u Sloveniji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. U trenutku kad Haaško tužiteljstvo traži doživotnu kaznu za nekadašnjeg načelnika Generalštaba JNA, generala Momčila Perišića, srpsko ministarstvo obrane nagrađuje pripadnike JNA za agresiju na Hrvatsku.

Medalje krajem proljeća

Pukovnik Slađan Ristić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane srpskoga ministarstva obrane, objasnio je za dnevni list Politika kako će prve spomen-medalje za sudjelovanje u ratovima u SFRJ i SRJ pripadnici Vojske Srbije dobiti krajem proljeća. Da bi vojna osoba mogla biti predložena za to priznanje, mora dokazati da je sudjelovala u borbenim djelovanjima na teritoriju SFRJ i SRJ te da nije učinila nešto suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog i ratnog prava.

Pukovnik Ristić tvrdi da će medalje sada dobiti samo djelatne vojne osobe, ali će se u budućnosti raditi na promjeni Pravilnika kako bi i umirovljene vojne osobe dobile ta priznanja. To zapravo znači da bi jednoga dana medalju Vojske Srbije za sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj mogli dobiti general Andrija Rašeta ili, primjerice, Blagoje Adžić.

- Ovo je jasno priznanje Republike Srbije da je JNA sudjelovala u agresiji na Hrvatsku. Pomalo mi je čudno što je službena srpska politika na ovaj način priznala svoju agresorsku ulogu u našoj zemlji jer to dosad nisu priznavali - ustvrdio je Ante Kotromanović, saborski zastupnik i nekadašnji vojni zapovjednik u Domovinskom ratu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Pravi heroji

Josipović je još u predizbornoj kampanji poručivao kako “Hrvatska mora imati junake Domovinskog rata”. SDP-ov predsjednik Saborskog odbora za veterane Ante Kotromanović još je 2008. tražio da se ustanovi odličje Junak Domovinskog rata, koje bi dobili oni koji su se iskazali kao pravi heroji.

Kotromanovićev prijedlog HDZ-ova Vlada i većina u Saboru tada je odbila, uz obrazloženje da već imamo medalje za hrabrost u ratu. Niti Josipović nije u prvoj godini predsjedničkog mandata uspio ispuniti obećanje koje je dao biračima. No, u njegovu uredu kažu kako na njega nije zaboravio kao što nije odustao ni od zahtjeva za objavu Registra branitelja.

- Predsjednik i dalje smatra da trebamo imati takvo odličje - tvrdi njegov savjetnik za branitelje Predrag Matić. Objašnjava međutim kako za uvođenje novog odličja treba promijeniti zakon, a to je u nadležnosti Sabora.

- Čim takav prijedlog opet dođe na dnevni red Sabora, predsjednik će mu dati potporu i poticati njegovo usvajanje - najavljuje Matić, i sam nositelj odličja Reda Kneza Domagoja i Nikole Šubića. Prema procjenama ta odlikovanja ima više tisuća ljudi. O tome kako su dodjeljivana, svjedoči i podatak da nekima u obrazloženju piše da ga dobivaju jer su pucali!?

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:15