SUDSKA BITKA U AMERICI

SRBI TRAŽE 10,4 MLRD. DOLARA ODŠTETE Odvjetnici im nude 100.000 da odbace tužbu?

Odvjetnici krajinskih Srba ponudili su nagodbu, ali odvjetnici hrvatske strane još razmišljaju
 Luka Gerlanc / Cropix

Američka tvrtka MPRI nije ponudila naknadu izbjeglim Srbima iz Hrvatske, a predsjednik Veritasa Savo Štrbac obmanjuje javnost kada tvrdi da se to dogodilo”, napisao je na svom blogu odvjetnik Luka Mišetić.

Ovaj komentar je uslijedio nakon što je Savo Štrbac u srpskim medijima ustvrdio kako su na nedavnom sudskom ročištu u Chicagu odvjetnici MPRI-a priznali odgovornost tvrtke za uništavanje imovine Srba u Hrvatskoj tijekom operacije “Oluja” te im ponudili odštetu.

Odvjetnik Luka Mišetić u svom tekstu napominje kako je 2. prosinca 2014. godine u na saveznom sudu u Chicagu održano ročište na kojem je sudac od obiju strana u postupku zatražio informaciju da li su se spremne nagoditi.

Tužitelj i odšteta

Pritom su odvjetnici krajinskih Srba predložili nagodbu i traže ranu medijaciju, a odvjetnici MPRI-a o tome se nisu izjasnili i razmatraju prihvatljivost takvog prijedloga. Rasprava pred sudom o toj temi nije održana.

Kako stoji u zapisniku s ročišta od 2. prosinca prošle godine, tužitelj traži odštetu na osnovu povreda nasilnog protjerivanja iz kuća kao i druge štete na osobnoj imovini i štete boli i patnje. Odvjetnik Luka Mišetić napominje kako je moguće da odvjetnici tvrtke američke MPRI, koja je danas u vlasništvu kompanije L-3 Services, u konačnici pristanu isplatiti 100 tisuća američkih dolara ukoliko bi odvjetnici krajinskih Srba u tom slučaju odustali od suđenja jer bi toliko, procjenjuje se, ukupno stajali troškovi odvjetnika u slučaju suđenja.

“No, to je puno drugačija situacija od one kako je opisuje Savo Štrbac”, napominje odvjetnik Luka Mišetić. S njime se slaže i njegov kolega, odvjetnik Tomislav Kuzmanović, koji je pred Haaškim sudom branio Mladena Markača.

Iskrivljavanje činjenica

On je za Jutarnji list pojasnio kako je u ovoj fazi sudskog postupka potpuno normalno da sudac koji vodi proces pita strane da li su spremne na nagodbu .

- To je obveza suca, a tvrdnje da su odvjetnici MPRI-ja predložili nagodbu sa Srbima koji su podnijeli tužbe i da je tvrtka spremna platiti određenu odštetu je potpuno iskrivljavanje činjenca - rekao nam je jučer odvjetnik Kuzmanović.

Kada bi se hipotetski dogodilo da američka tvrtka MPRI na sudu prizna krivnju i plati odštetu izbjeglim Srbima iz Hrvatske, to bi bio iznimno opasan sudski presedan koji bi mogao rezultirati mnogobrojnim tužbama protiv država čiji vojnici obučavaju, primjerice, afganistansku vojsku.

U tom slučaju bi i Hrvatska mogla dobiti tužbu jer su njeni vojnici obučavali afganistanske vojnike koji su tijekom ratnih sukoba počinili neka protuzakonita djela.

Srbi traže odštetu od 10,4 mlrd. $

Srpske organizacije u SAD-u “Žrtve genocida u Krajini” i “Srpski krajiški sabor” podnijele su 2010. godine tužbu protiv MPRI-ja za “sudjelovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine” te zatražili odštetu od čak 10,4 milijarde dolara, uvećanu za iznos kamate od 1995. godine pa sve do danas.

Tužba je podnesena u ime 200.000 izbjeglih Srba tijekom vojno-redarstvene operacije, a u njoj se tvrdi da su pripadnici MPRI-ja savjetovali, obučavali i opremali Hrvatsku vojsku za operaciju Oluja.

Hrvatski civilni i vojni dužnosnici već niz godina demantiraju da su umirovljeni američki časnici iz MPRI-ja sudjelovali u pripremi i provedbi operacije Oluja i tvrde kako su bili angažirani za pomoć u izgradnji obrazovnog i logističkog sustava Hrvatske vojske te obrazovanje dočasničkog i časničkog kadra i strogo im je bilo zabranjeno obavljanje borbene obuke u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:47