U CENTRU ZAGREBA

Sramotni grafit ‘Srbe na vrbe’ stotinjak metara od sjedišta MUP-a. Zašto ga policija tolerira?

ZAGREB - U središtu Zagreba, kraj Cibonina centra, na jednom se reklamnom stupu ovih dana pojavio veliki natpis “Srbe na vrbe”. Radi se, dakako, o odvratnom rasizmu, ali i o formalnom kaznenom djelu, na koje nitko dosad nije reagirao.

Policiji pred nosom

“Nitko” u ovom slučaju posebno dobiva na težini, jer je stup s rasističkim natpisom (kaznenim djelom), udaljen samo stotitnjak metara od zgrade Ministarstva unutarnjih poslova na uglu Savske i Vukovarske, a još je bliži novoj zgradi Sigurnosno-obavještajne agencije, smještenoj odmah kraj sjedišta MUP-a.

Je li, dakle, moguće da su policajci i tajni agenti toliko indolentni u obavljanju svog posla (a osmatranje i prikupljanje podataka jedan je od glavnih elemenata njihova posla) da nisu primijetili ovu rasističku svinjariju, ili ih, naprosto, uopće nije briga što je grafit s genocidnim sadržajem ispisan u neposrednoj blizini njihovih ureda.

Rasistički ispad

U Zagrebu se, barem u širem gradskom centru, unatrag desetak godina nisu osobito često događali ovakvi rasistički ispadi (ne računamo, nažalost, nogometne utakmice).

Stoga je potpuno nevjerojatno da do subote popodne nitko nije prebrisao taj natpis, a kamoli pokrenuo potragu za autorom. Što o svemu tome ima reći ministar unutarnjih poslova?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:32