BEZ SOLIDARIZACIJE

SRAMOTNA ODLUKA GRADSKIH VIJEĆNIKA 'Ne damo ni jednu kunu iz proračuna Slavoniji'

Omiški proračun je u gabuli, ali čak se i u njemu našlo 100.000 kuna za stranke i političare
 CROPIX

Političarima diljem zemlje, pa tako i lokalnim vijećnicima, najslađe je kad dođu oni dani u godini kad se iz proračuna raspoređuje novac za njihove potrebe. Pa su tako i omiški gradski vijećnici na svojoj zadnjoj sjednici, onoj koju je proslavio performance s lisičinama, donijeli i “odluku o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u 2014. godini”, piše Slobodna Dalmacija.

Ništa neobično, takve i slične odluke donose se uzduž i poprijeko: hrvatski političari dobivaju krvavo zarađeni novac, dijele ga sa svojim strankama, pa ga prebrojavaju, glade i rastežu ne bi li im što duže potrajao.

A sve u skladu sa Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji, eto, kad već ne postoji zakon o financiranju svakodnevnih čovjekovih potreba i očuvanja minimuma ljudskog dostojanstva, brine da barem stranke i političari imaju od čega živjeti. Pa je tako i u omiškome proračunu za tu svrhu osigurano ravno 100.000 kuna.

Čuli ste već za omiški proračun? Pisali smo o njemu u nekoliko navrata proteklih mjeseci, a najviše kad smo doznali da ga je nova vlast zatekla u minusu većem od 30 milijuna kuna i da su, gric po gric, u prvoj godini mandata taj manjak smanjili za 10 milijuna kuna.

Uglavnom, shvatili ste, omiški proračun je u gabuli, da ne upotrijebimo koju prostiju, moguće i prikladniju riječ. Ali, čak se i u njemu našlo 100.000 kuna za stranke i političare.

A kad je već tako, onda je nezavisni gradski vijećnik Ivan Barišić - da, to je onaj koji je pred Ivana Škaričića, bivšega gradonačelnika i sadašnjega predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a, bacio lisičine - predložio da se vijećnici odreknu tog novca u korist nastradalih u nedavnim poplavama.

- Predlažem da se odreknemo ovog novca, te da ga preusmjerimo za pomoć u obnovi kuća nastradalima u Slavoniji - pozvao je na humanost Barišić.

No, odaziv je bio slab. Praktično, nikakav. Barišićevi kolege su se uskomešali, uzvrpoljili u stolicama i uznervozili znatno više nego kad su, samo desetak minuta prije ovog šokantnog prijedloga, svjedočili vjerojatno najneugodnijem incidentu u povijesti omiškog Gradskog vijeća.

- Ovo je novac koji pripada strankama, a ne nama, ne možemo mi njime raspolagati kako nam padne na pamet, trebalo bi mijenjati proračun da bi se ova odluka provela, nije to baš lako izvesti - počeli su stranački vijećnici, i crni i crveni, ujedinjeni kad su boja i miris novca u pitanju, nizati opravdanja i nadglasavati se u obrani prava na naknadu za trud i nesebičnost koju iskazuju svojim političkim djelovanjem.

A prava je istina da je preusmjeravanje novca i te kako jednostavno izvesti. Ako, naravno, postoji dobra volja. Trebalo je samo donijeti odluku. Dignuti ruke. Na isti način kao kad su ih digli - svi osim Barišića - za odluku da se na njih 17 rasporedi 100.000 kuna, odnosno na pet stranaka i dvije nezavisne liste.

Omiški HDZ će, na račun svojih devet vijećnika, dobiti najviše, 52.298 kuna, slijede Nezavisna lista Ivana Kovačića s 12.643 kune, SDP s 12.608 kuna, te HDSSD, koalicija HSP/ HČSP, HNS i Nezavisna lista Ivana Barišića sa po 5747 kuna.

Barišić je već najavio da će svoj novac uplatiti za pomoć poplavljenim Slavoncima, u humanitarne svrhe ići će i sredstva namijenjena gradonačelnikovoj listi, dok su svi ostali, a ima ih 14, postupili baš kao i lani kad se donosila odluka o raspoređivanju novca i kad su vijećnici s Liste Ivana Kovačića predložili da se odreknu barem polovine tog iznosa i tako pomognu opustošenoj gradskoj blagajni. Taj je prijedlog, baš kao i ovaj sada, s gnušanjem bio odbijen.

Jedina je razlika što su tada s 50.000 kuna odbili pomoći svome gradu, a sada sa 100.000 kuna unesrećenim Slavoncima, piše Slobodna Dalmacija.

Koliko i kome

52.298 kuna dobit će omiški HDZ na račun svojih devet gradskih vijećnika

12.643 pripada Nezavisnoj listi gradonačelnika Ivana Kovačića

12.608 iz gradskog proračuna pripast će SDP-u

5747 kuna bit će pojedinačno isplaćeno HDSSD-u, koaliciji HSP/ HČSP, HNS-u i Nezavisnoj listi Ivana Barišića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 05:36