DOGOVOR U BRUXELLESU

Spor oko granice sa Slovenijom: I dalje nema popisa kandidata za članove arbitražnog suda

U slučaju da se ne postigne dogovor o izboru arbitara onda će ih izabrati predsjednik međunarodnog suda pravde
Zagreb, 221011. Bocarski dom, Prisavlje.Predstavljanje predizbornog plana 'Plan 21' Kukuriku koalicije, tj. SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Govornici su bili Zoran Milanovic, Radimir Cacic, Vesna Pusic, Ivan Jakovcic, Silvano Hrelja i Neven Mimica.Na slici: govor Vesne Pusic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

BRUXELLES - Vesna Pusić, nova ministrica vanjskih i europskih poslova, boravila je utorak u Bruxellesu na prvom službenom putovanju nakon stupanja na dužnost.

No, razlog dolaska nisu odnosi s Europskom Unijom već provedba arbitražnog sporazuma sa Slovenijom oko granice u Piranskom zaljevu kojeg je prijašnja vlada sklopila 2009. Ministrica Pusić sastala se sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i Povjerenikom EU za proširenje Štefanom Füleom koji na sastanku nije dao listu kandidata za članove arbitražnog suda.

Pozitivne konzultacije

- Nismo još dobili listu, niti vidjeli, ali smo se približili, rekla je ministrica Pusić nakon gotovo četiri sata sastanka u sjedištu Europske Komisije u Bruxellesu. Dodala je da su najviše razgovarali o modalitetima dogovora kako postupati nakon dobivanja liste s imenima kandidata.

I jedna i druga strana žele da se, ako je moguće, dogovore o imenovanju arbitara.

Ministrica Pusić je rekla i da povjerenik Füle nije dao neki poseban razlog zašto još uvijek nema liste, ali se želi stvoriti mogućnost da se strane dogovore i da se izbjegne situacija gdje bi suce imenovao predsjednik Međunarodnog suda pravde, iako to ostaje kao mogućnost. I slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je da je dobro što postoje konzultacije između dviju država prije dobivanja liste. Žbogar će za mjesec dana otići s položaja ministra vanjskih poslova Slovenije te postati šef EU ureda na Kosovu. Prema arbitražnom sporazumu, Europska Komisija ima određenu ulogu u arbitražnom procesu, ali samo kroz pružanje određenih usluga, a ne kao strana u procesu.

Predlaganje kandidata

Jedna od uloga Komisije je i predlaganje kandidata za članove arbitražnog suda. S liste koju će, vjerojatno do kraja mjeseca dobiti Hrvatska i Slovenija, moraju dogovorom imenovati članove arbitraže. U slučaju da se ne postigne dogovor o izboru arbitara onda će ih izabrati predsjednik međunarodnog suda pravde.

Hrvatska i Slovenija već su ranije imenovali svoje predstavnike u arbitražnom postupku, to su Budislav Vukas iz Hrvatske i Jernej Sekolec iz Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27