USPIO NEMOGUĆE

SPLITSKI PRLJAVI HARRY 'Bio je policijska zvijezda, a sada je ulovljen kako dila tajne i šverca prostitutke'

Inspektor Ilija Klišanin (49) gradio je briljantnu karijeru obilježenu pohvalama i odlikovanjima. No, onda ga je Uskok počeo pratiti i otkrio tamnu stranu
Split, 091212.Jutros u 9 sati zapocela je delozacija iz zgrade u Ulici Dinka Simunovica 2a.Prvi na udaru nisu se nasli stanari 14 stanova, vec sporni poslovni prostori i garazna mjesta.U medjuvremenu, navodno se nagodilo s jos dodatnih 6 obitelji, dok ce se s njih 8 sud dogovarati jos iduci tjedan.Delozacija za sada prolazi bez problema. Razlog je i pojacana nazocnost policije - u zgradi i oko nje je 55 pripadnika snaga sigurnosti.Na fotografiji: policija ispred zgrade.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric/ CROPIX / CROPIX

Nikada ni jedan policajac na svijetu nije uspio razriješiti pljačku goleme količine novca iz neke financijske ustanove, privesti počinitelje, a pritom i pronaći novac. On jest.

Tim riječima naš izvor opisuje Iliju Klišanina, 49-godišnjeg kriminalističkog inspektora Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji je, nakon višemjesečnih mjera Ureda za suzbijanje korupcije i organizirani kriminalitet (USKOK), u lisicama priveden na saslušanje zbog sumnje da je uzeo mito i odavao podatke iz istraga.

Klišanina se tereti da je u razdoblju od ožujka do lipnja svojim vozilom nezakonito prevezao dvije ženske osobe iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. To je, prema kaznenoj prijavi, učinio iako je znao da je ženama zabranjen boravak u Republici Hrvatskoj. Za svoju uslugu Ilija Klišanin je, stoji u prijavi, uzeo ukupno četiri i pol tisuće kuna.

Policajac je tjednima bio pod tajnim mjerama nadzora, koje su uključivale prisluškivanje telefonskih razgovora, ali i tajno praćenje agenata USKOK-a. Na taj su način istražitelji došli do još jedne važne spoznaje.

Prema prijavi, Klišanin je u dva navrata vlasnicima kafića javio da će im se dogoditi policijska racija, odnosno na vrijeme ih je upozorio da sklone svoje aparate za igre na sreću koje su ilegalno držali. Na taj je način ugrozio tajnu policijsku akciju usmjerenu prema suzbijanju ilegalnih igara na sreću u ugostiteljskim objektima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Zbog svega, splitska policija protiv svog kolege podnijela je kaznene prijave za dva kaznena djela uzimanja mita te jednu kaznenu prijavu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Klišanin je priveden i ispitan pred predstavnicima USKOK-a, a određen mu je i istražni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Tako Klišanin trenutačno boravi iza rešetaka, tamo gdje je inače on, dosta uspješno, smještao kriminalce.

Velik je to problem za višestruko nagrađivanog policajca koji je u Ministarstvu unutarnjih poslova bio na glasu kao vrhunski operativac.

Prije deset godina Hrvatska udruga banaka nagradila ga je, uz još nekoliko kolega, zbog uspješnog rješavanja kaznenih djela razbojstava i pokušaja teškog ubojstva izvršenih 7. siječnja 2003. godine, kada su kriminalci ukrali 670 tisuća kuna iz poslovnice Splitske banke na Sućidru. Tada je bio pomoćnik načelnika krim-policije Prve policijske postaje u Splitu.

Od tog trenutka nizao je uspjehe, a kruna njegove karijere bilo je sudjelovanje u velikoj kriminalističkoj obradi kojom je otkrivena sedmeročlana grupa kriminalaca koja je opljačkala 15 milijuna kuna iz središta Hrvatske pošte u splitskoj Kopilici u ožujku 2008. godine.

Tada Klišanin nije samo otkrio počinitelje, već i novac, zbog čega je posebno pohvaljen u službi. Splitski policajci redom ga opisuju kao čvrstog, hrabrog i ponajviše beskompromisnog inspektora.

No, proteklih godina vodstvo splitske policije odlučilo ga je “skloniti” iz Splita, pa je karijeru nastavio kao kriminalistički inspektor u Solinu, gdje je posljednjih godina radio bez zapaženijih uspjeha.

Zapamćena je i njegova uloga u spašavanju policajca Damira Brnića, kolege iz Prve postaje, koji je 2003. godine dobio otkaz zbog posjedovanja 73,4 grama marihuane.

Riječ je, inače, o policajcu kojeg su nedavno okitili lovorikama jer je uspješno priveo “bračkog fantoma”, muškarca koji je serijski bušio gume u Postiri na Braču.

U tadašnjoj reviziji postupka (koja je na kraju rezultirala promjenom prvostupanjske odluke i ukidanjem otkaza), objašnjeno je da je Damir Brnić drogu odnio kući jer su se prostorije Prve postaje obnavljale, te je u tim uvjetima bilo teško normalno raditi.

U svom svjedočenju u tom postupku Ilija Klišanin je za svog kolegu rekao kako je od svih zapljena droge upravo on odradio 90 posto, no i da nikada nije poštivao pravila, odnosno imao je problem s disciplinom.

Ilija Klišanin je sada i sam suočen s ozbiljnim optužbama. Iako se one temelje na dokazima - rezultatima prisluškivanja telefonskih razgovora - naš nam izvor iz splitske policije tvrdi da je riječ o “namještaljci”.

- On dolazi iz dobrostojeće obitelji, a kao policajac surađivao je u međunarodnim misijama i tajnim zadacima u koje je bila uključena i SOA. Sigurno je da takvu karijeru ne bi prokockao za četiri i pol tisuće kuna mita. Vjerojatnije je da je riječ o obračunu unutar vodstva policije - kaže naš sugovornik.

‘Ovaj policajac me jako zlostavljao’

Teret mu je uvijek bio skandal iz 2001. kada se redakciji Slobodne Dalmacije obratila tada 25-godišnja Ružica Zoraja, tvrdeći da ju je inspektor Ilija Klišanin grubo zlostavljao. Tada je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo optužni prijedlog. Zoraja je zatečena u nedopuštenoj trgovini cigaretama, nakon čega je privedena u Prvu policijsku postaju.

ODO je tvrdio da je Klišanin prilikom ispitivanja znatno prekoračio svoje policijske ovlasti. Prema njima, Zoraji je tijekom razgovora nasilno istrgnuo mobitel iz ruke, a kada ga je ona upozorila da to ne radi, dva puta ju je snažno pljusnuo.

Potom joj je, isprovociran njezinim vrijeđanjem, izbio cigaretu iz usta te ju ugasio na njezinu čelu, a ona je zadobila lakše opekotine. No, nedugo nakon izbijanja skandala Zoraja je povukla svoju prijavu, a Klišanin je i nakon postupka ostao na svome radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:44