STRANAČKI RASKOL

Splitski HDZ-ovci spašavali Željka Keruma po zapovijedi Jadranke Kosor

Split, 211211.Na Gradskom vijecu danas se raspravljalo o proracunu grada Splita za 2012. godinu. Sastanku nije prisustvovao gradonacelnik Splita Zeljko Kerum sto je izazvalo burnu raspravu od strane opozicijskih vijecnika.Na slici: Nevenka Becic predsjednica Gradskog vijeca.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babic / CROPIX

Gradsko vijeće Grada Splita danas je izglasalo rebalans proračuna za 2011., a većinom glasova gradskih vijećnika izglasana je i podjela božićnica putem poklon bona u vrijednosti od 200 kuna za sve umirovljenike s mirovinom do 2000 kuna i za sve nezaposlene Splićane.

Grad će za isplatu božićnica isplatiti 5,85 milijuna kuna za financiranje božićnica, ali će se zbog toga morati ponovno kratkoročno zadužiti. Najvažniji dokument, Proračun Grada Splita za 2012. danas nije usvojen. Predsjednica Vijeća Nevenka Bečić bez konkretnog je povoda prekinula sjednicu nakon 15. točke dnevnog reda i zakazala nastavak sjednice za tjedan dana.

Nema stabilne većine

Izglasavanju rebalansa prethodili su sukobi gradskih zastupnika: gradonačelnik Željko Kerum nije se pojavio na sjednici jer je otišao u Zagreb na prijem kod predsjednika Ive Josipovića, što je naišlo na kritike djela zastupnika, a za pravi performans pobrinuli su se zastupnici HDZ-a koji su u 10.50 sati napustili sjednicu i uputili se na sastanak gradskog odbora stranke. Nakon što se se vratili, svojim su glasovima za usvajanje rebalansa spasili gradsku vlast od blamaže. Kako doznajemo, u samom HDZ-u dogodio se raskol i to upravo oko suradnje sa Željkom Kerumom. Kada je postalo jasno da Kerum više nema stabilnu većinu u Vijeću, to jest da nema dovoljan broj ruku za usvajanje proračuna za 2012. , predsjednik gradskog HDZ-a Dujomir Marasović pozvao je svojih troje vijećnika, Tomislava Goju, Mirka Ramljaka i Sanju Bilač na konzultacije, gdje ih je navodno po naputku same predsjednice stranke Jadranke Kosor trebao uvjeriti da glasaju Kerumu u prilog.

Bilač nije došla

Na sjednicu su se vratili Gojo i Ramljak, dok se Bilač, koja je u javnosti stekla visoki rejting upravo zato što je kritizirala Keruma, nije pojavila. HDZ je spasio Keruma, a očekuje se da će isto učiniti i kada će se glasati o Proračunu za 2012. Ukoliko proračun ne prođe, u Splitu bi se mogli dogoditi prijevremeni izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14