VLASNIK KAVANE U GETU

SPLITSKI ARGENTINAC OČAJAN 'Reketare me i prijete smrću, a policija ne želi ništa poduzeti'

U policiji su mu rekli kako mu ne mogu pomoći dok ne bude napadnut, bilo on, bilo njegova imovina
 CROPIX

Splitska policija zaprimila je prijavu koju je podnio državljanin Argentine i Hrvatske Agustin Elias Jijena Sanchez, odnosno Tin Bojanić, što je ime koje koristi u Hrvatskoj, i o razgovoru s njim sačinjena je službena zabilješka, no smatraju kako u prijavi nema elemenata da bi bilo koga kazneno progonili zbog reketa, odnosno kaznenog djela iznude, kako se to zove u Kaznenom zakonu.

Bojanić, koji je po baki Hvaranin i u Hrvatskoj se koristi njezinim prezimenom, objavila je “Slobodna” jučer, obratio se medijima kako bi stao nakraj osobama za koje tvrdi da mu prijete smrću i paljevinom novootvorene male kavane “Marcus Marulus” u Getu ako ne bude plaćao reket.

Štoviše, bili su mu u posjetu i u četvrtak, nakon što je svoju priču ispričao novinarima. Kako je rekao, istupio je u javnost ne zato što se boji, jer se sa sličnim prijetnjama suočio i u drugim zemljama u kojima je otvorio slične klubove – a riječ je o Argentini, Brazilu i Španjolskoj. Ono što ga je ponukalo da se obrati javnosti jest činjenica da se već prije toga obratio za pomoć policiji, no prijetnje su se nastavile, a u policiji mu je, tvrdi on, rečeno kako mu ne mogu pomoći dok ne bude napadnut, bilo on, bilo njegova imovina.

Inače, Bojanić je fotografirao osobe koje su mu prijetile, fotografije je pokazao i policiji. No, osim izvođača radova koji je u sporu s Bojanićem, nikoga nisu ni pozvali ni priveli na razgovor.

- Jučer sam tog tipa jurio po ulici da bih ga fotografirao, i odmah nakon toga otišao sam na policiju – kazao nam je Bojanić. Dodao je i kako će poslati pismo pravim veteranima Domovinskog rata jer se nasilnici pozivaju i na svoje navodno sudioništvo u ratu.

U splitskoj policiji kažu kako se iz Bojanićeve izjave nije dalo zaključiti imaju li prijetnje veze s imovinskim sporom koji protiv njega vodi jedan od izvođača radova. Ta je osoba pozvana u policiju i s njim je obavljen razgovor i, naravno, negirao je bilo kakve veze s prijetnjama. Iz izjave vlasnika kavane, kažu, zaključili su i da u cijeloj priči ne postoji dovoljno ozbiljna prijetnja za postupanje.

U izjavi za “Slobodnu Dalmaciju” Bojanić je napomenuo kako je istina da su ga pokušavali reketariti izvođači radova, tražeći da im plati troškove za koje on smatra da nisu osnovani i taj je spor na sudu. No, za ekipu koja je došla prijetiti mu nakon svega toga, a riječ je o dvojici muškaraca u srednjim godinama, koji tvrde da su bili u ratu i da mrze dijasporu, kaže kako se ranije nisu pojavljivali. Zaprijetili su mu paljevinom kafića, kao i smrću njemu osobno ako ne plati što traže.

Priča koji je ispričao Bojanić prilično podsjeća i na jedan sličan klub koji je, naposljetku, zatvorio vrata. Riječe je o klub-galeriji “Ghetto”, čiji su se vlasnici i djelatnici nebrojeno puta žalili na nepodnošljiv teror koji su godinama trpjeli. Upadi u klub, otimanje novca iz blagajne, prijetnje i napadi na djelatnike, sve se to redovito ponavljalo, a prijave policiji nisu davale nikakvog rezultata.

U klubu je jednom čak i podmetnut požar, a policija je na sve prijave, tvrdili su iz kluba, odgovarala da je riječ o zastrašivanju i da nema elemenata kaznenog djela za koje bi postupali po službenoj dužnosti. Odnosno, da je riječ o narušavanju javnog reda i mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:22