ČOVJEK KOJI ZNA S NOVCEM

Split pred bankrotom: Otkad je Kerum došao na vlast, grad dnevno gubi 100.000 eura

Iskusni gradonačelnici savjetuju rezanje nesuvislih investicija, poput kipa Isusa na Marjanu
 Duje Klarić/CROPIX

SPLIT - Bankrot prijeti Splitu, proračun se neće uspjeti napuniti, neće biti novca za isplatu plaća, a kamoli za razvojne projekte, zakukali su na jučerašnjoj sjednici splitski gradski vijećnici kad su čuli da je u prvih šest mjeseci Split uspio prikupiti samo 33,2 posto svog planiranog proračuna, ili 331,1 milijun kuna, a za cijelu je godinu planirano 997,2 milijuna kuna. Neke su stavke u potpunosti podbacile: od komunalnih doprinosa i naknada grad je naplatio osam posto planiranog, od prodaje imovine sedam posto, pali su porezni prihodi, a umjesto pola milijuna planiranih, na kaznama i upravnim mjerama naplaćeno je manje od 11 tisuća kuna!

Redari bez plaće

Zbog takvog manjka prihoda stoje komunalni projekti, ne uređuje se odlagalište otpada Karepovac, ne grade se već planirane škole, ni drugi objekti... Maloljetni prometni redari, koji su se ovog ljeta mogli vidjeti na svim važnijim gradskim raskršćima, još nisu isplaćeni, pa njihovi ljutiti roditelji nazivaju gradske službe i oporbene stranke.

Vladajući, na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Nevenkom Bečić, tvrde da su svemu krivi globalna recesija i antirecesijske mjere Vlade Jadranke Kosor .

- Svi investitori smanjili su aktivnosti jer čuvaju kapital. Slijedom toga i u Splitu investitori nastupaju s dozom opreza. To nije stvar odgovornosti ove gradske uprave, nego stvar koja je zahvatila cijeli planet. Dalje, 1. srpnja došlo je do izmjene poreza na dohodak, sa 15 na 12 posto, zbog čega je grad izgubio oko 70 milijuna kuna - ustala je u obranu brata Nevenka Bečić.

Šefica gradskih financija Ljiljana Vučević potvrđuje njezinu tezu izjavom da su gradske financije u ovakvo stanje dovele Vladine antirecesijske mjere te da svim gradovima proračuni padaju. Oporbenjaci, pak, prozivaju nesposobnog gradonačelnika Keruma , koji grad vodi u bankrot, i vlast koja pogoduje njegovim privatnim interesima.

Kerum se na sjednici nije pojavio pa su mu oporbenjaci poručili da posljednjih deset godina Split nije imao ovako loš proračun te da nema viziju razvoja. Keruma optužuju i da je ovo malo novca što je pristiglo u blagajnu trošio nenamjenski, pa je tako, primjerice, novac za sanaciju smetlišta Karepovac potrošen na prvu fazu gradnje Zapadne obale, što košta 38 milijuna kuna, tvrde vijećnici.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:59