ISKAZ ŠEFICE ANTIMONOPOLSKE AGENCIJE

Spevec: Sanader mi je rekao - vodi računa, to je naš strateški interes

'Sanader me je nazvao za vrijeme konferencije za novinare. Bio je nezadovoljan i tražio je da dođem u Vladu'
 CROPIX

Vodi računa da je to strateški interes Hrvatske jer se radi o tome da na noge postavimo plinski biznis - rekao je u travnju 2009. tadašnji premijer Ivo Sanader predsjednici Agencije za zaštitu tržišnog natjecaja Olgici Spevec.

Na šeficu Antimonopolske agencije Sanader je na taj način vršio pritisak kako bi Agencija donijela rješenje da MOL izmjenama dioničarskog ugovora nije stekao prevladavajući utjecaj i kontrolu nad Inom.

Posvjedočila je to sama Spevec pred istražiteljima USKOK-a otkrivajući kako je Sanader vrlo perfidno pokušavao manipulirati onima koji bi na bilo koji način mogli ugroziti njegov plan kojim je za 10 milijuna eura mita MOL-u predao upravljačka prava u Ini. Spevec ipak nije popustila Sanaderovim pritiscima i Agencija je donijela rješenje prema kojem Mađari moraju prodati Crobenz zbog prevelike koncentracije u tržišnom udjelu.

Ugovor iz 2003.

Osim toga zaključak rješenja Antimonopolske agencije iz 2009. srušio je Sanaderove teze iz obrane pred USKOK-om kako on nije predao upravljačka prava MOL-u jer su Mađari ionako još Ugovorom iz 2003. stekli prevladavajući utjecaj u Ini. Antimonopolska agencija u svom je rješenju naime, jasno navela kako “ugovorom iz 2003. MOL nije stekao prevladavajući utjecaj te stoga Agencija niti nije provodila postupak ocjene koncentracije poduzetnika”. No, zato se Agencija nakon izmjena dioničarskog ugovora 2009. itekako bavila analizom koncentracije poduzetnika zbog čega je Sanader i pritiskao Spevec kako bi Agencija donijela odluku koja bi išla u korist MOL-u odnosno njegovim planovima s Mađarima.

Prodaja Tifona

Spevec je pred istražiteljima USKOK-a otkrila sve što se događalo uoči i nakon donošenja rješenja Agencije prema kojem Ina i MOl imaju uvjetno dopuštenu koncentraciju te se njihov tržišni udio mora smanjiti tako da prodaju Crobenz.

Spevec je posvjedočila kako ju je Sanader nazvao dva mjeseca prije nego je Agencija donijela odluku. Razgovarali su o brodogradnji, a u istom razgovoru pitao ju je u kojoj je fazi koncentracija Ina - MOL pri čemu je joj je rekao da vodi računa jer je riječ o strateškom interesu.

Potaknuta tim razgovorom Spevec mu je par dana kasnije poslala pismeno izvješče u kojem je sve detaljno objasnila. U tom izvješču jasno je pokazano se radi o koncentraciji poduzenika odnosno da Izmjenama dioničarskog ugovora iz siječnja 2009. MOL stječe prevladavajući utjecaj nad poslovanjem Ine i kontrolu nad financijama. Navedene su bile i mjere koje se mogu poduzeti kako bi se koncentracija smanjila pa je tako kao moguće rješenje predloženo i da MOL proda Tifon.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:00