NAJAVA ZAKONA

SPASONOSNO RJEŠENJE Milanović na sjednici Vlade: Krediti za stan ubuduće samo u kunama

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Zoran Milanović u četvrtak je sa sjednice Vlade poručio kako se razmišlja o tome da se zakonskim rješenjem regulira pitanje stambenih kredita koji bi se ubuduće dobivali samo u kunama te izrazio nadu da će Hrvatski sabor u petak jednoglasno usvojiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna.

"Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju upućene su u Hrvatski sabor, bit će sutra izglasane, nadam se jednoglasno. Time smo riješili dio problema na godinu dana. Međutim ne smijemo više dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji kao što su bile do sada, bez ulažanja u to tko je kriv i odgovoran što se dogodilo 2005. ili 2006. godine i zašto se nije reagiralo ranije", rekao je Milanović.

UKIDA SE DEVIZNA KLAUZULA? Lalovac: 'Razmišljamo o zabrani kreditiranja u drugim valutama'

"Ubuduće ćemo ići prema tome da stambeni krediti - koje možemo regulirati posebnim zakonom - budu u kunama", kaže premijer. "To je nešto o čemu se možda trebalo razmišljati prijašnjih godina, ali se nije jer su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljnije kredite i to onda tako završi", ustvrdio je.

"Sada smo na to stavili točku i treba početi donositi takve vrste odluka. Netko će reći da su populističke, a ja kažem da su nužne i neizbježne", poručio je Milanović.

Upozorio je da je Hrvatska "jedina ili jedna od dvije-tri države u svijetu u kojima postoji sindrom da ljudi imaju kredite kojima rate realno rastu, a vrijednost nekretnina koje su kupili realno pada".

"Toga nema nigdje", naglašava premijer te podsjeća da na primjer SAD-a od prije nekoliko godina kada su vrijedosti nekretnina padale, ali rate kredita građanima nisu rasle.

U Hrvatskoj, pak, kaže premijer, postoji dvostruka opasnost - i pad cijena nekretnina i dramatičan rast rata, a na to, naglasio je, naprosto treba djelovati političkim sredstvima. "Vidjet ćemo što i s kreditima u eurima, to aktivno razmatramo", dodao je.

Zajamčio je i da banke neće biti ugrožene, "ali će morati podnijeti teret društvene odgovornosti".

"Jednog dana ćemo biti dio eurozone. Mogu reći da, dok sam predsjednik Vlade, nećemo u nju juriti. Polako, da vidimo što je dobro, a što ne, znaju se kriteriji. U međuvremenu imamo kunu 20 godina, a ponašamo se kao da nije naša valuta", ustvrdio je Milanović.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RH raspravljat će se o provedbi provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača za referendum o monetizaciji, odnosno davanju hrvatskih autocesta u koncesiju te o razrješenjima gradonačelnika odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika zbog toga što te jedinice lokalne samouprave nisu usvojile svoje proračune za ovu godinu. Također bit će riječi i o pomoći Ukrajini.

Saborska oporba: Vlada bi, kao i kod 'švicarca', trebala intervenirati i oko Ine

Dio saborske oporbe ocijenio je u četvrtak da bi Vlada, kao što je intervenirala kod 'švicarca' trebala intervenirati i u slučaju Ine.

"Kao što je intervenirala oko 'švicarca', Vlada bi trebala intervenirati i u slučaju Ine", rekao je nezavisni zastupnik zastupnik Branko Vukšić nakon stanke koju je, zbog stanja u sisačkoj Rafineriji, ali i ukupnog stanja oko Ine, tražio HDSSB-a, a priključili se i drugi.

Vukšić predlaže novi zakon o Ini, otkup sedam posto dionica čime bi, kaže, Hrvatska postala većinski vlasnik. To je netržišno, ali je u interesu Hrvatske države i u interesu njezinih građana, rekao je.

Oporba upozorava na "dijametralno" suprotne izjave unutar Vlade oko Ine, konkretno između ministra gospodarstva i premijera. Jedan kaže otkupit ćemo dionice, drugi kaže nemamo novca, primjećuje laburist Mladen Novak.

Hrvatska je, ističe Novak, jedan od vlasnika Ine, a vlasnik, osim interesa dobiti ima i interes energetske neovisnosti i očuvanja radnih mjesta. Oba ta interesa Vlada nije shvatila ozbiljno, tvrdi laburist.

Vlada: Preporuke EK se provode, ali sporije od plana

ZAGREB - Preporuke Europske komisije Hrvatskoj vezane uz konsolidaciju javnih financija i provedbu strukturnih reformi provode se, ali nešto sporije od planiranih rokova, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade njezin potpredsjednik i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Podsjećajući da je Hrvatska u režimu specifičnih preporuka u okviru Europskog semestra, Grčić je, predstavljajući drugo tromjesečno izvješće - za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca prošle godine - ocijenio da se preporuke provode u svih osam područja, ali nešto sporije od planiranog tempa.

Nabrajajući što je provedeno i što se namjerava provesti u sljedećem razdoblju, Grčić je spomenuo da je u području sređivanja javnih financija započeto dubinsko snimanje troškova, a u okviru reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava donesene "neke važne odluke koje nisu uvijek u suglasju s onim što traži Europska komisija".

Pri tome je istaknuo da Vlada trenutno ne planira ubrzavanje planiranog usklađivanja dobi za umirovljenje iznad 67 godina.

Grčić je ujedno izvijestio da je nadzorna delegacija Europske komisije trenutno u Hrvatskoj i da analizira provedbu preporuka.

Razriješeno četvero sanacijskih upravitelja KBC-a i imenovani novi

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak razriješila četiri dosadašnja sanacijska upravitelja kliničkih bolničkih centara (KBC) te na njihova mjesta imenovala nove.

Umjesto dosadašnjeg sanacijskog upravitelja KBC Zagreb Zlatka Giljevića za novog upravitelja imenovan je Hrvoje Vrčić, koji je ujedno razriješen dužnosti člana sanacijskog vijeća KBC-a Zagreb. Novim članom tog vijeća imenovan je Antonio Juretić.

Umjesto sanacijske upraviteljice KBC-a "Sestre milosrdnice" Vesne Šerić imenovan je Danko Velimir Vrdoljak, dok je novi sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, a razriješen je Herman Haller.

Razriješen je i dosadašnji sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza, a novim sanacijskim upraviteljem imenovan je Sven Kurbel. Također je razriješena dosadašnja članica sanacijskog vijeća Opće bolnice Našice Aurelija Majdenić Štaba te je novim članom imenovan Željko Crnković.

Na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, Tatjana Prenđa Trupec umjesto v. d. ravnateljice imenovana je na dužnost ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Davor Katavić, dosadašnji v. d. zamjenika ravnatelja, imenovan je na dužnost zamjenika ravnateljice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:18