NAJVEĆE SRPSKO ULAGANJE U HRVATSKOJ PRETVORILO SE U FIJASKO

Spas u zadnji čas: Poljaci su opet u igri za Turbo Limač!

Hoće li velika svađa oko Turbo Limača završiti novom prodajom?

ZAGREB - Poljska tvrtka NFI EMPiK Media Fashion, vlasnik najvećeg poljskog lanca SMYK, opet je u igri za kupnju Turbo Limača!

Riječ je o istoj onoj kompaniji koju je Goranko Fižulić, vlasnik Magme u čijem je sastavu Turbo Limač, odbio krajem prošle godine jer mu je ponuda Slobodana Vučićevića, vlasnika NCA, bila privlačnija.

Zatvorene trgovine

No, proteklih dana se najveće srpsko ulaganje u Hrvatsku i Fižulićev spas pretvorilo u veliki fijasko. Trgovine Turbo Limača su zatvorene jer je jedan partner - Fižulić, tužio drugoga da mu nije isplatio sve što je ugovoreno, pa je Trgovački sud Vučićevićevoj tvrtki NCA zabranio korištenje Turbo Limač znaka i Magminih brandova. Poslovni deal koji je trebao najpoznatiji hrvatski lanac trgovina za djecu izvući iz krize vodi ga izravno u bankrot, a zakuhava se i na političkoj razini.

Srpski ministar ekonomije Nebojša Ćirić je tako jučer članovima Američke privredne komore u Srbiji izjavio kako je srpskom biznismenu zabranjeno da u Hrvatskoj koristi brend za koji je platio 18 milijuna eura.

To je, tvrdi Ćirić, samo jedan od primjera prepreka u ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Idealno rješenje

- Ne želim prejudicirati odluke hrvatskih sudova, ali postoji razlog da se upitamo zašto se to događa - izjavio je Ćirić.

Zbog svih tih prepucavanja Poljaci su sada idealno rješenje jer su spremni uskočiti u posao odmah i ovoga su puta spremni preuzeti ne samo hrvatski, nego regionalni Turbo Limačev posao, dakle i trgovine u BiH i u Srbiji. Naravno, pri tome će najvjerojatnije oba sadašnja dioničara - Fižulić i Vučićević - izgubiti, jer Poljaci sigurno nisu spremni pretplatiti tvrtku. Štoviše, najizglednija je opcija da će ponuditi dokapitalizaciju Turbo Limača, čime bi obojica sadašnjih dioničara postali manjinski, s opcijom da im kroz nekoliko godina prodaju svoje udjele.

- Mene Poljaci nisu kontaktirali. Čuo sam da postoji njihov prijedlog, ali prvo moramo vidjeti o čemu se tu radi - kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru vlasnik NCA Slobodan Vučićević.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47