SVAĐA REDATELJA

Šoša: Hribar kaže da će mi razbiti glavu i uzeti emisiju na HTV-u, prijeti mi i Brešan

Tekst filmskog kritičara Deana Šoše izazvao je pravi rat između autora i Društva hrvatskih redatelja

ZAGREB - Zašto je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) majstoru opskurnih art filmova Lukasu Noli dao 4,600.000 kuna, dakle gotovo pet milijuna kuna? Zbog toga da dobijemo još jedan Nolin art trash, kakvi su bili “Sami” ili “Pravo čudo”, filmovi kojima su se svi smijali? Ako Nola već snima opskurne art filmove, zar mu nije dovoljan milijun? To je novac svih nas koji dvaput važemo svaku kunu.

Uzrujani redatelji

Tako je prije deset dana za tjednik Globus pisao filmski kritičar Dean Šoša. Njegov tekst - u kojem još navodi da HAVC ne treba davati posao redateljima samo zato što su redatelji jer i oni mogu biti nezaposleni, da je redatelj Nola samo paradigma jedne goleme učmalosti hrvatske kulture, te da filmaši zapravo puštaju da kultura i dalje tone - prilično je uzrujao Hrvatsko društvo filmskih redatelja, koje je odmah poslalo dopis Hrvatskom društvu filmskih kritičara.

Poziv na progon

Redateljski je ceh tako tekst Šoše nazvao “pozivom na progon Lukasa Nole” i “necivilizacijskim ispadom”, na što je kritičarski ceh, između ostalog, odgovorio da je “sloboda mišljenja jedno od temeljnih građanskih prava”, da bi onda zahvalili Društvu redatelja “na pozitivnom mišljenju o radu većine kritičara” i zaključili da će “proslijediti dopis Sudu časti Društva kritičara”.

Činjenica da će završiti na Sudu časti iznimno je razljutila Deana Šošu. Razočaran što je “Društvo čiji je član mlako reagiralo i na taj ga način izdalo”, Šoša je predsjedniku Društva filmskih kritičara, kolegi Brunu Kragiću, uputio otvoreno pismo:

“Društvo je trebalo odgovoriti kako Šoša nije “pozivao na progon Lukasa Nole”, već je kritizirao filmove i kinematografiju, što je u opisu posla filmskih kritičara. Zbog čega bi nekom kritičaru bilo zabranjeno prognozirati da će i ovaj Nolin film biti dosadan? Ja sam, naime, Nolin scenarij pročitao. Društvo filmskih redatelja želi zastrašiti kritičare! I ne daj Bože da se dovede u pitanje sustav financiranja filmova! Poručuje li meni moje Društvo da u utjecajnim tjednicima smijemo kritizirati političare, gospodarstvenike, sve i svakoga - samo ne hrvatske filmske moćnike?”, navodi Šoša.

U pismu dalje stoji da “dok njegovo Društvo mlako reagira, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar poručuje autoru teksta (Šoši, op. aut.) da će mu ‘razbiti glavu’ i ‘iskoristiti sve veze da ukine filmsku emisiju ‘Posebni dodaci’ koju Šoša uređuje na HTV-u.

Gorko pismo

- Što ćemo sad, Bruno? - pita Šoša dalje u pismu. - Ima li Društvo filmskih redatelja svoj Sud časti? Kako čujem, grlat u svojim pritiscima na mene još je jedan redatelj. Vinko Brešan. Onaj isti Brešan kojeg smo upravo mi kritičari 90-ih branili od desničarskih napada. Bruno, volio bih da si me podržao. Budemo li na zastrašivanje odgovarali mlakim dopisima, smijemo li se uopće nazvati kritičarima? Hrvatsko društvo fimskih kritičara je besmisleno ukoliko ne štiti članove od napada onih koje kritiziramo. Bruno, molim te da od Upravnog odbora Društva hrvatskih filmskih redatelja zatražiš ispriku, stoji u Šošinom gorko intoniranom otvorenom pismu.

Dean Šoša jučer se nalazio u Cannesu odakle je kratko poručio da je stoji iza svake riječi u pismu, da je razočaran svojim cehom, da će doći na izvanrednu Skupštinu u petak i da ništa dalje ne smije komentirati bez ovlaštenja svog poslodavca, a to je HRT.

Hribar: Ne znam o čemu Šoša priča!

Vinko Brešan, zamjenik predsjednika Društva hrvatskih filmskih redatelja, začudio se kako je cijela stvar dospjela u javnost. - Naše pismo Bruni Kragiću nije bilo javno i smatramo da se javnost ne treba time baviti. Ovo je stvar struke. Bit našeg pisma je pitanje: je li to što je Dean Šoša iznio profesionalno? Naime, učinilo nam se da u tekstu ima neprofesionalnih elemenata.

Odgovor koji smo dobili od Društva kritičara izrazito je korektan. O prijetnjama Šoši ne znam ništa, to je stvar DORH-a - kaže Brešan. Predsjednik HAVC-a Hrvoje Hribar, za kojeg Šoša tvrdi da mu je prijetio, kaže da nema pojma o čemu Šoša govori.

Kragić: To su neformalne prijetnje...

Predsjednik Društva filmskih kritičara Bruno Kragić smatra, pak, da se njihov član Dean Šoša ne treba osjećati izdanim jer se radi “tek o prijateljskoj raspravi”.

- Budući da je riječ o novinskom komentaru, a ne o filmskoj kritici, smatramo da se Društvo filmskih redatelja trebalo obratiti tjedniku Globus, a tek onda nama. Nastojim da sve bude u kolegijalnom duhu i žao mi je ako se kolega Šoša osjeća izdanim. Prijetnje koje Šoša spominje nisu formalne, pa ih ni ne mogu komentirati. U petak ćemo održati izvanrednu skupštinu Društva na kojoj ćemo se konzultirati o ovom događaju - telefonom je komentirao Kragić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:45