NASILJE U OBITELJI > SMATRAJU TO ODGOVOROM NA PONAŠANJE ŽENE

Šokantno svjedočanstvopolicajke: Kolege policajci štitemuškarce koji tuku svoje žene

Policajku Sandru Đunđek, magistricu kriminalistike i policijsku službenicu za maloljetničku delinkvenciju u Policijskoj postaji Krk, zaprepastila je reakcija kolege na slučaj brutalnog premlaćivanja i silovanja

Policajku Sandru Đunđek, magistricu kriminalistike i policijsku službenicu za maloljetničku delinkvenciju u Policijskoj postaji Krk, zaprepastila je reakcija kolege na slučaj brutalnog premlaćivanja i silovanja. Iako je suprug odmah priznao što je napravio, kolega policajac ju je uvjeravao da “žena vještica” svojim ponašanjem natjera muškarca da je istuče te da joj ne treba vjerovati. Što je najgore, takvih reakcija bilo je i u drugim, sličnim slučajevima.

Svoju je priču o tom iskustvu opisala i u stručnom časopisu “Policija i sigurnost”, koji izdaje Policijska akademija, u kojem je upozorila na predrasude što ih policajci znaju imati u slučajevima obiteljskog nasilja.

Dio taktike?

Krčku policajku zaprepastilo je ponašanje njezinih muških kolega koji su pokazivali razumijevanje prema muškarcu koji je silovao svoju suprugu zbog preljuba i nanio joj teške ozljede, zbog čega je i tužiteljstvo podnijelo optužnicu.

U prvom je trenutku pomislila da je njihovo razumijevanje za počinitelja tijekom razgovora samo dio policijske taktike. Ali, prevarila se. O tom slučaju željeli smo razgovarati sa Sandrom Đunđek, ali PU primorsko-goranska nije joj dopustila razgovor za medije.

Slučaj koji opisuje policajka Sandra Đunđek dogodio se u veljači prošle godine.

“U petak me probudio dežurni šef smjene oko 2 sata i obavijestio da ima prijavljeno silovanje te rekao da dođem u postaju. Dolazim u postaju, slušam o dojavi: tko, kako, gdje, zašto. Noćna smjena kolega iz krima već se uputila zajedno s ophodnjom temeljne policije na mjesto događaja. Javljaju kako odvojeno dovode žrtvu i navodnog počinitelja. Napominju da je u kući dvoje djece u dobi od dvije i četiri godine, koje treba zbrinuti, pa obavještavamo dežurnu djelatnicu Centra za socijalnu skrb. Dok ja obavljam prvi razgovor s oštećenom, kriminalistički tehničar zajedno s kolegom obavlja očevid.

Oštećena, raščupane kose, s velikom modricom i kvrgom na čelu, neuredno obučena, bez suza, ali vidljivo nervozna, puši cigaretu za cigaretom.

Pet dana pakla

Između uvlačenja dimova hladno mi govori kako ju je muž silovao, pretukao pa ponovno silovao. Time je započela opisivanje proteklog tjedna svog života sa suprugom. Već u početku sam joj povjerovala svaku riječ - o ranijim problemima, a posebno zadnjih tjedan dana. Priča kako ju godinama tuče i maltretira. Detaljno opisuje zadnjih pet dana ‘pakla’, pokazuje hematome po glavi, prstima, rukama, bedrima”, piše detektivka. Suprugov dosje bio je čist, bez prekršaja.

Nasilje pred djecom

Rekla je da zadnjih nekoliko mjeseci ima ljubavnika, kako više nije mogla, priča kako joj je bilo teško prijaviti muža jer se on financijski brine o obitelji. Napomenula je da je dobar, unatoč svemu. Ali, posumnjao je da ima ljubavnika. U mobitelu joj je našao nekoliko poruka koje su potvrdile sumnje.

To je bio “okidač”. Udarao ju je nogama kada je ležala na podu. Djeca su sve gledala zazivajući majku. Rekao joj je da ne može njega držati “suhim”, a ljubavniku “dati sve”. Ipak, prestao ju je udarati, no kad su djeca zaspala, došao je po “svoje”. Okrutno ju je silovao, bez obzira na negodovanje, suze. Udario ju je šakom u glavu kako bi shvatila da će “uzeti ono što njemu pripada”... Pred njezinim se prijateljicama hvalio kako je to napravio jer je ona “kurva” jer mu se usudila uskratiti seks zbog nekog drugog, pa u srijedu i, konačno, opet u petak, kad je odlučila obavijestiti policiju”, opisala je slučaj policajka.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:22