ALARMANTNO STANJE

ŠOKANTNA SOCIJALNA SLIKA DIGLA NA NOGE SVE 'Čak 160 naše djece gladuje, to je zastrašujuće, moramo reagirati odmah'

Ni u kojem slučaju ne možemo dozvoliti da u Šibeniku postoje djeca, koja nemaju sredstava za školske obroke, a da mi ne reagiramo i ne pomognemo, rezolutno je kazao šibenski dogradonačelnik Nikica Penđer, koji je objeručke prihvatio inicijativu nezavisnog kluba vijećnika.

Nezavisni klub vijećnika predvođen Sinišom Bušcem (HSLS), Antom Gašperovom-Čačom i Antonijom Govićem (HKS) na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća inicirao pokretanje humanitarne akcije kojom bi se pomoglo gladnoj djeci u šibenskim školama, piše Slobodna Dalmacija.

Na konkretan zahtjev Siniše Bušca da se ravnateljima osnovnih škola pošalje upit o točnom broju djece čiji roditelji nemaju sredstava za plaćanje marende, uslijedila je ekspresna reakcija gradskih čelnika, a povratne informacije su šokantne.

U šest šibenskih škola, koje su dostavile podatke, utvrđeno je da najmanje 160 djece ne uzima školske obroke!

Najviše je socijalno ugrožene djece u Osnovnoj školi Fausta Vrančića (više od šezdeset), a veliki broj njih zabilježen je i u OŠ “Petar Krešimir IV.”, “Juraj Dalmatinac” i “Tin Ujević”. Nešto bezazlenije su brojke u školama na Vidicima i Brodarici.

- Riječ je o nepotpunim informacijama, s obzirom na to da Osnovna škola “Meterize” nije ni poslala podatke o broju gladne djece. Još čekamo kompletne podatke i iz ostalih škola. Moram priznati da broj djece, koji su dosad evidentirali ravnatelji škola i njihove stručne službe, nije nimalo zanemariv. Pogotovo, zbog toga što je očito da su problematične upravo škole u centru grada.

No, već sada mogu reći da smo stvari počeli rješavati preko Ministarstva socijalne politike i mladih. Ono je raspisalo natječaj za dodjelu 24 milijuna kuna udrugama koje će prijaviti projekte za osiguravanje prehrane djeci iz socijalno ugroženih obitelji. S obzirom na to da se gradovi na njega nisu u mogućnosti prijaviti, akciju je, po dogovoru, u svoje ruke preuzeo šibenski Crveni križ.

Ni u kojem slučaju ne možemo dozvoliti da u Šibeniku postoje djeca, koja nemaju sredstava za školske obroke, a da mi ne reagiramo i ne pomognemo, rezolutno je kazao šibenski dogradonačelnik Nikica Penđer, koji je objeručke prihvatio inicijativu nezavisnog kluba vijećnika.

Zanimljivo, još su prošle godine stručne službe Ministarstva socijalne politike i mladih zatražile od ravnatelja osnovnih škola iste podatke, no reakcija je izostala. Odnosno, po dobivenim informacijama, gladne djece - nije bilo!

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme u javnosti više puta potenciran problem gladne djece u Hrvatskoj, o njemu su na konkretan način htjeli porazgovarati i šibenski gradski vijećnici. A brojke koje su isplivale nisu nimalo pozitivne.

- To su zastrašujuće brojke i očito je da je socijalna slika grada lošija, nego što smo mislili. Brine me i čudi da se nadležne institucije već dosad nisu angažirale i došle do potrebnih podataka. Ipak, drago mi je da je dogradonačelnik Nikica Penđer spremno dočekao naš prijedlog i reagirao na pravi način.

Već sada postoje donatori, šibenski gospodarstvenici, koji žele pomoći toj djeci. Stoga, po mom mišljenju, ne smijemo čekati završetak natječaja Ministarstva jer će se novac, koji su oni osigurali, isplaćivati tek u svibnju, odnosno lipnju. A dotad je školska godina praktički gotova. Moramo reagirati odmah, istaknuo je Siniša Bušac, gradski vijećnik HSLS-a, koji je i pokrenuo cijelu priču.

A u šibenskom Crvenom križu, paralelno s pripremama za aplikaciju projekta, prikupljaju i podatke iz preostalih osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji.

- Na sastanku s gradskim vlastima i Caritasom dogovorili smo kako ćemo preuzeti brigu o svoj djeci. Ne samo gradskoj i prigradskoj. Nažalost, moram konstatirati da u konačnici očekujemo puno veći broj djece na ovom popisu. Očekuje nas veliki posao pripreme i prijave projekta do 13. travnja.

Rok je kratak, a papirologija koju treba prikupiti je, kao uvijek, ogromna. O ovom problemu trebalo je razmišljati još prije početka školske godine. Na taj bi način možda i izbjegli da se djeca stigmatiziraju zbog toga što nemaju novca za plaćanje obroka u školi. No, bolje ikad nego ikad.

Ova akcija trebala bi dati prve plodove već u petom mjesecu, a onda ćemo, naravno, s njom nastaviti i u idućoj školskoj godini, poručila je Tonka Mikulandra, ravnateljica Crvenog križa u Šibeniku, javlja Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:42