SVI OKREĆU LEĐA ŠEFICI

Šokantan PREOKRET u HDZ-u: I Šeks se odriče Kosor, a na čelo stranke želi Milošević

Kosor: Naravno da će biti protukandidata jer smo demokratska stranka. Odluku o svojoj kandidaturi donijet ću nakon raspisivanja izbora
 Goran Mehkek/CROPIX

Treba dobro čitati novine. Rekao sam samo da ću biti jedan od prvih koji će Jadranku Kosor predložiti za predsjednicu stranke, a ne da će ona biti jedina kandidatkinja - rekao je prije jučerašnje sjednice Predsjedništva stranke potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks i time pokušao pojasniti svoju izjavu u Jutarnjem listu.

Njegovo pojašnjenje, koje je u HDZ-u shvaćeno kao distanciranje od stranačke šefice, jučer je ponovno izazvalo reakcije u stranci u čijim se redovima zadnjih dana sve više spominje gotovo sigurna kandidatura Domagoja Miloševića na unutarstranačkim izborima. - Svima je od prve sekunde bilo jasno da Šeks pušta balone. Pravi političar, jedan od rijetkih u Hrvatskoj - komentirao je jedan član Predsjedništva.

Svoju je izjavu jučer ublažio i Darko Milinović, jedini iz vrha stranke koji je jasno artikulirao svoju ambiciju.

- Nisam rekao da je Jadranka Kosor kriva za poraz, rekao sam samo da kao predsjednica stranke snosi dio odgovornosti za izborni poraz. Mislim da je to sasvim jasno - ustvrdio je Milinović.

Rekao je kako o kandidaturi za predsjednika stranke i dalje razmišlja, dok je Božidar Kalmeta otklonio mogućnost da se kandidira za mjesto predsjednika. Ta izjava ide definitivno u prilog Milinovićevoj eventualnoj kandidaturi jer mu je Kalmetinom odlukom prepušten najbolji rezultat HDZ-a ostvaren na izborima 4. prosinca.

Polemike koje se vode u HDZ-ovim redovima, o tome hoće li Kosor imati protukandidata prekinula je jučer nakon prve sjednice Kluba zastupnika HDZ-a šefica stranke Jadranka Kosor.

- Naravno da će biti protukandidata. Očekujem protukandidate jer je HDZ demokratska stranka i na svim razinama stranke očekujem više kandidata za ista mjesta.

Istaknula je kako nitko od članova Predsjedništva stranke nije prozivao bilo koga kao krivca za loš izborni rezultat niti dan nakon izbora niti jučer.

- Svi su se dan nakon izbora javili za riječ i zajednički je stav bio da je postignuti rezultat prihvatljiv s obzirom na okolnosti - rekla je Kosor. Prozvala je one koji su se sada sjetili pričati o demokratizaciji stranke i ustvrdila kako je ona prva to spomenula na Saboru stranke 17. rujna. Kosor je išla tako daleko da je ustvrdila kako ne zna hoće li se ona osobno kandidirati, te da će tu odluku donijeti nakon što raspiše unutarstranačke izbore.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:29