VREMENSKE (NE)PRILIKE

SNJEŽNA OLUJA U HRVATSKOJ Snijeg će zatrpati unutrašnjost, Dalmaciji se sprema orkanska bura

Obilnije kiše uz izraženije pljuskove s grmljavinom bit će u Dalmaciji, a snijega može biti i na Jadranu
 Davor Zunic / CROPIX

ZAGREB - Kako je bilo i najavljeno vrijeme u Hrvatskoj u četvrtak većinom će biti oblačno s kišom i snijegom, osobito u drugom dijelu dana. U planinskom području te u zapadnim krajevima očekuje se stvaranje i znatnijeg snježnog pokrivača, u gorju i većeg od 30 cm, a uz jačanje vjetra bit će i snježnih zapuha. Susnježice i snijega može biti i na sjevernom Jadranu.

Obilnije kiše, ponegdje uz izraženije pljuskove s grmljavinom bit će ponajprije u Dalmaciji. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna, poslijepodne na udare i orkanska bura, a u Dalmaciji jugo.

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između -2 i 4, na sjevernom Jadranu od 4 do 9, a u Dalmaciji između 10 i 15 stupnjeva Celzija, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera i dionicom Jadranske magistrale (D8) zbog olujnog vjetra prometuju samo osobna vozila, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK). Državna cesta DC 25 Gospić - Karlobag otvorena je samo za automobile.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1 (od 22 sata), A7 GP Rupa-čvor Diračje, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 između Zdihova i Kikovice te DC1 Udbina-Gračac-Knin u Lici. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zbog bure, samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Na dionici magistrale između Senja i Karlobaga i na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Zbog jakog vjetra i snijega na autocesti A1 između južnog portala tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i vozila do pet tona, izvijestio je HAK.

Zbog najavljenih snježnih oborina, danas od pet sati u Republici Sloveniji zabrana je prometa za teretna vozila iznad 7,5 t do opoziva odluke tj. prestanka zimskih uvjeta. Na svim graničnim prijelazima zabrana je ulaska u Republiku Sloveniju za navedenu skupinu vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:40