NOVA VERZIJA

SNIMKA DOKAZ DA JE POSTOJAO DOGOVOR S MAĐARIMA? Procurio video 'otetog' vlaka prije nego su ga zadržali, mađarski graničari mahali putnicima

 Screenshot: YouTube

Iako su Mađari tvrdili kako je hrvatski vlak ilegalno prešao granicu i time počinio 'veliki međunarodni incident', na snimci objavljenoj još 19. rujna na YouTubeu situacija se čini drugačijom.

Video pokazuje kako je očito postojao dogovor dviju policija oko prelaska vlaka s izbjeglicama, a u jednom se trenutku vide i mađarski graničari kako mašu putnicima.

U vlaku su s izbjeglicama bili hrvatski, ali i mađarski policajci i vidljivo je da su međusobno surađivali bez ikakvih incidenata.

Kao što je poznato, sporni je vlak u Mađarskoj zadržan 18. rujna, dan prije nego je na internetu osvanula ova snimka, čija autentičnost nije potvrđena. Poznato je i da je došlo do incidenta pri kojem je mađarska strana popisala hrvatske policajce i strojovođe da bi ih nakon nekog vremena pustila.

Prije nekoliko dana vlak je vraćen u Hrvatsku, nakon dogovora predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i mađarskog premijera Viktora Orbana. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdio je da je vlak vraćen na temelju ranijeg dogovora šefova dviju policija, no predsjedničinu ulogu u vraćanju potvrdila je mađarska strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04