ODLAZAK KONTROVERZNOG GLAVNOG RAVNATELJA POLICIJE

Smijenjen Oliver Grbić: Mandat bivšeg šefa policije obilježio je niz skandala

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Olivera Grbića, kontroverznoga glavnog ravnatelja policije, Vlada je danas razriješila dužnosti . Mandat tog šefa policije obilježio je niz velikih skandala.

Počelo je već s imenovanjem za koje je, kod bivšeg šefa Vlade Ive Sanadera, snažno lobirao riječki tajkun Robert Ježić. Grbić je posao doslovno dobio na ručku sa Sanaderom i Ježićem u jednom restoranu u Opatiji. Dvije godine kasnije Grbićeva policija pružila je servis za uhićenje Ježića.

Inkvizitor

Grbić je imenovan šefom policije nakon brze smjene Vladimira Fabera . Nikada nije bio potpuno lojalan Karamarku već je polako počeo graditi izravne veze s bivšom premijerkom i ljudima oko nje, što ga je, zapravo, pretvorilo u “stranačkog inkvizitora”.

Velik udarac Grbiću zadao je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je nakon puštanja iz pritvora zbog afere Spice optužio Grbića da je on inicijator i djelomični autor anonimnih kaznenih prijava protiv čelnika SDP-a.

No, uvođenje novog Zakona o kaznenom postupku prebacilo je ovlasti istrage s policije na USKOK pa su sve te prijave doživjele fijasko. No, to je Grbića još više uvjerilo da mu glavni neprijatelji sjede u središtu DORH-a i USKOK-a.

Privatna afera

Mladen Bajić i Dinko Cvitan, također, doživljavali su Grbića kao opasnog manipulatora koji pokreće policijske istrage prema političkim preferencama šefova u HDZ-u. Od niza ostalih afera dvije možda najbolje govore o načinu na koji je Grbić shvaćao svoj posao.

Mjere prisluškivanja telefona u aferi podmićivanja sudaca Vrhovnog suda za smanjenje kazne Branimiru Glavašu provaljene su u trenutku dok se Grbić družio s glavnim akterom tog skandala Dragom Tadićem.

Drugo je bio javni skandal vezan uz Grbićevu blisku prijateljicu Dijanu Čuljak i njezina supruga Vladimira Šelebaja. Svega je tu bilo: od blažeg fizičkog obračuna Grbićeve supruge i Čuljak-Šelebaj do objavljenih podatak o broju SMS poruka između gospođe Čuljak i Grbića.

Njegovo ime pridružit će se nizu HDZ-ovih šefova policije kojih se nitko neće po dobru sjećati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:50