ZAOŠTRENA RETORIKA

SMETA LI ISTUP KARAMARKA NJEGOVIM KOALICIJSKIM PARTNERIMA? 'Ne može HDZ reći da su oni hrvatski narod. To smo svi!'

Zaoštrenu retoriku predsjednika HDZ-a njegovi partneri iz Domoljubne koalicije gledaju u svjetlu unutarstranačkih izbora
 Nikša Stipaničev / EPH

Na stranačkom skupu u Konavlima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko snažno se obrušio na medije, posebno na HRT, optužujući ih za pristranost i pritom HDZ poistovjetio s hrvatskim narodom.

- HDZ je trn u oku mnogima. No, nisu shvatili da kada pričaju protiv HDZ-a da pričaju protiv vlastitog naroda. HDZ je nada, a nada je neuništiva... Pokazalo se da kada je HDZ na koljenima, onda je i Hrvatska - ustvrdio je Karamarko.

Izjava je takva da bi se mogla shvatiti na više načina. Promatra li se doslovno, onda šef najveće vladajuće stranke poručuje da je njegova stranka, a time i on kao njezin predsjednik, jedina koja predstavlja narod pa tko je protiv HDZ-a, onda je i protiv naroda. Doslovno gledana, izjava ima prizvuk jednopartijskog sistema. Moglo bi ju se gledati i u cijelom kontekstu i protumačiti kao pomalo emotivni istup čiji bi smisao bio dodatno naglasiti optužbu o pristranosti medija.

Tepeš: Nismo se čuli

Ili bi se pak moglo reći da ovakva konstatacija koju još nitko do sada nije izrekao, bez obzira na stranačku pripadnost, proizlazi iz predizborne kampanje i svrha su joj predstojeći izbori za predsjednika HDZ-a.

Prije svega nas je zanimalo kako su Karamarkove rečenice shvatili HDZ-ovi koalicijski partneri, članovi Domoljubne koalicije.

- Ne mogu reći što je mislio kada je davao tu izjavu. Možda je Karamarko mislio na HDZ iz 1990. godine kada je bio pokret koji je, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, stvarao Hrvatsku. Ako je u tom kontekstu poistovjetio HDZ s hrvatskim narodom, onda bih to mogao prihvatiti jer je činjenica da je u to vrijeme bio pokret za stvaranje neovisne Hrvatske - rekao je predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš napominjući kako se u međuvremenu nije čuo s Karamarkom pa nisu to ni prokomentirali.

- Ne može HDZ reći da su oni hrvatski narod. To su svi građani, svi koji su u političkim strankama, kao i oni koji nisu stranački aktivni, što je najveći broj. Svaka stranka je dio hrvatskog naroda, a ne samo HDZ - rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg, napominjući kako je izjava možda izvučena iz konteksta.

Potpredsjednik HSS-a i kandidat za predsjednika stranke Krešimir Beljak kaže da se smatra Hrvatom, a nije u HDZ-u.

- Znam jako puno Hrvata i gorljivih domoljuba koji nisu članovi HDZ-a. Mislim da je izjava izvučena iz konteksta i da Karamarko nije tako mislio jer smo višestranačko društvo - rekao je Beljak te podsjetio i na referendum o neovisnosti Hrvatske iz 1991. godine kada su svi stanovnici Hrvatske, dakle Hrvati, Česi, Slovaci, Srbi, Mađari i drugi izrazili stav i želju za neovisnošću.

Podjele i prijetnje

- Nije samo HDZ Hrvatska, nego su to i svi drugi. Nitko u državi ne misli da je HDZ Hrvatska, a to su, uostalom, pokazali rezultati izbora. No, mislim da njegovu izjavu treba promatrati u kontekstu unutarstranačkih izbora u HDZ-u - zaključio je vodeći HSS-ovac.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić kaže da HDZ sa 200.000 članova i 800.000 birača svakako predstavlja značajan dio hrvatskog naroda. Napominje i da se slaže s Karamarkovom ocjenom o neravnopravnom tretmanu u pojedinim medijima.

- No, izjavu da kada pričaju protiv HDZ-a pričaju protiv vlastitog naroda podržavam u toj mjeri u kojoj se birači izjašnjavaju za HDZ - rekao je Ilčić.

U najvećoj oporbenoj stranci Karamarkov se govor doživljava drugačije.

- HDZ i Tomislav Karamarko šalju opasnu poruku hrvatskim građanima, i to na tragu podjela i prijetnji. Mimo svakog demokratskog uzusa prijete medijima i tajnim službama. To nije Hrvatska kakvu smo željeli stvoriti - istaknuo je Zlatko Komadina, član Predsjedništva i kandidat za predsjednika SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:00