KADROVSKI RUSVAJ

SLUČAJ KUM U HRVATSKIM VODAMA Grmoja: 'Bukmir je naš čovjek, zbog njega smo mijenjali statut firme', Petrov: 'Nismo mijenjali statut zbog mog kuma'

 Bruno Konjević/HANZA MEDIA

Na mjesto zamjenika ravnatelja Upravnog vijeća Hrvatskih voda trebao bi doći Mario Bukmir kojeg s predsjednikom Sabora, Božom Petrovim, veže kumstvo. Međutim, Petrov je za HRT rekao kako nije riječ ni o kakvom zapošljavanju, nego o političkoj funkciji zamjenika direktora.

‘Kumstvo nema veze s ovim imenovanjem. Na to mjesto nije došao preko kumstva. To je politička funkcija - kad ode Most otići će i on’, rekao je Petrov.

Također, pozvao je da se usporede rezultati Hrvatskih voda u posljednjih deset mjeseci otkad njima upravlja Most s onima bivše vlasti te je još jednom ponovio da nije on doveo gospodina Bukmira.

‘Ne bavim se kadroviranjem. U Mostu postoji cijela ekipa koja se time bavi, ja nemam vremena’, rekao je i opovrgnuo da je statut izmijenjen upravo kako bi se omogućilo zapošljavanje Bukmira. Kako kaže, do izmjena je došlo kako bi se otvorila mogućnost više kandidata.

To je u suprotnosti s pokušajima pojašnjenja ovog kadrovskog rješenja od strane Mostovog zastupnika Nikole Grmoje.

- Bukmir je naš čovjek, čovjek od našeg povjerenja i ima sve kvalifikacije. Statut je mijenjan jer želimo staviti tog čovjeka na tu poziciju. Pogledajte koliko je puta mijenjan statut Hrvatskih voda. Ako Bukmir dođe, on ne dolazi na mjesto na kojem će ostati kad Most ode iz Vlade, njega postavlja Most - rekao je ranije u četvrtak Grmoja.

Podsjetimo, Upravno vijeće Hrvatskih voda, na čijem se čelu nalazi Mostov ministar Slaven Dobrović, 10. studenog je, izmijenivši Statut Hrvatskih voda i uputivši ga Vladi na usvajanje, odredilo potpuno nova pravila.

Prema njima, zamjenikom generalnog direktora može postati i osoba s višom stručnom spremom koja, osim formalnog obrazovanja, posjeduje i ‘posebne vještine poput organizacije i koordinacije za donošenje odluka za koje je ovlašten, motiviranje radnika i davanje uputa za rad’ dok dosad bez visoke stručne spreme i najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u vodnogospodarskim djelatnostima nije bilo moguće postati zamjenikom generalnog direktora.

Bukmir, inače inženjer građevine s višom školskom spremom, voditelj je projekta "Metković" za povlačenje novca iz EU fondova i nema pet godina staža na rukovodećim pozicijama. Ipak, on bi, zahvaljujući ovako velikodušnoj korekciji Statuta Hrvatskih voda, lako mogao osvanuti na mjestu zamjenika generalnog direktora te javne tvrtke od strateškog državnog interesa, čiji je godišnji proračun vrtoglavih tri milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:46