SLUČAJ FIMI-MEDIJA

Slučaj Barišić: premijerka čeka sa smjenom, a u HDZ-u je već izoliran

Mladen Barišić nije smijenjen, u stranci je očito izoliran jer je pod istragom USKOK-a i u nemilosti premijerke
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kada me oni koji rade svoj posao izvijeste o argumentima onda ću ja donositi odluke kao što sam ih donosila uvijek do sada - odgovorila je premijerka Jadranka Kosor na pitanje hoće li smijeniti Mladena Barišića s mjesta ravnatelja Carinske uprave.

USKOK je, naime, protiv Barišića pokrenuo istragu zbog sumnji da je nezakonito posredovao te tako tvrtki Fimi-medija u vlasništvu njegove prijateljice Nevenke Jurak osigurao poslove kod Ine i Croatia osiguranja. Međutim, ne tereti ga se ni za kakvo protupravno stjecanje imovinske koristi.

Šutnja u HDZ-u

- Barišić će na ispitivanje oko slučaja biti pozvan najvjerojatnije krajem svibnja, kazao nam je njegov odvjetnik Ante Madunić, potvrdivši da je Barišić jedini osumnjičenik.

O Barišiću, pak, u HDZ-u nerado pričaju. Kad je buknula afera s tvrtkom Fimi-medija, šefica HDZ-a Jadranka Kosor Barišića je smijenila s funkcije glavnog rizničara stranke. O njegovoj eventualnoj smjeni u Carini u HDZ-u svi šute pod objašnjenjem ‘istraga još traje, pa ćemo vidjeti’.

S jedne strane, osnova za smjenu i nema jer se protiv Barišića još ne vodi kazneni postupak, niti je podignuta optužnica. S druge strane, nakn afere Fimi-medija bilo je logično očekivati da se Barišić neće dugo zadržati na poziciji prvog čovjeka Carine. Upućeni u zbivanja u najvećoj stranci kažu kako Jadranka Kosor još nije spremna na smjenu Barišića jer je riječ o ‘čovjeku koji previše zna i koji je dugo upravljao financijama HDZ-a’.

Barišićevi stranački kolege, kako doznajemo, otkako je smijenjen s mjesta rizničara s njim gotovo i ne komuniciraju.

Mihanovićev upitan iskaz

- On je jedna prilično povučena osoba. Nema ga nigdje, niti tko s njim komunicira, ispričali su nam neki njegovi kolege iz stranke.

Pitanje je i što će pokazati istraga obzirom da je Croatia osiguranje navodno s Fimi-medijom imalo sklopljen ugovor i 2004. godine, puno prije nego je to posvjedočio Damir Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:20