ŽELI PREUZETI CIJELU TVRTKU

Slovenski tajkun: Već sam dao 60 milijuna eura za Podravku

Direktor FIA Grupe Ranko Mimović potvrdio je danas za Jutarnji list da je još prije propale skupštine dioničara kupio Fimu Ami koja drži 10,64 posto dionica Podravke
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Novi vlasnik Fime Ami, čija je glavna imovina 10,64 posto dionica Podravke , je FIA Grupa, a novi direktor Fime Ami je Ranko Mimović , direktor FIA Grupe koja navodno zastupa talijanski Finest fond!

Potvrdio nam je to danas osobno Mimović, koji za sada ne želi govoriti o detaljima transakcije. No, najavljuje svoj 'pohod' na Podravku jer, tvrdi, neće stati na paketu od 10,64 posto dionica.

Namjerava pregovarati s državom o prodaji njenog paketa od 26,42 posto dionica čime bi stekli 37 posto. Nakon toga FIA Grupi bi bio otvoren put do stjecanja većinskog udjela u koprivničkoj tvornici.

Zašto je preplatio dionice?

Mimović tvrdi da je kupnja Fime Ami obavljena još prije propale skupštine dioničara, na kojoj se kao predstavnik Fime Ami trebao pojaviti Dubravko Žganec, osnivač varaždinske Fime i dugogodišnji poslovni partner Milana Horvata.

Čini se da je Žganec za tu skupštinu dioničara bio isturen u prvi plan kako se još ne bi saznalo da je Fima Ami u stvari već prodana i da je time najveći pojedinačni paket Podravkinih dionica dobio novog vlasnika.

Mimović odlučno demantira da iza njegove kupnje Podravkinih dionica stoji najmoćniji srpski tajkun Miroslav Mišković, koji je svojedobno pokazao interes za kupnju Podravke, no tadašnja ga je Uprava, na čelu s Darkom Marincem, proglasila 'neprijateljem'.

- Nikada u životu nisam vidio Miškovića niti s njim popio kavu, kaže Mimović.





Na pitanje zašto je, ako je točno da je za Fima Ami platio 400 milijuna kuna, preplatio dionice Podravke u odnosu na njihovu tržišnu cijenu, Mimović samo zagonetno odgovara da će se tek vidjeti jesu li dionice preplaćene.

Stoga ga ne brine niti činjenica da bi, nastavi li Fima Ami ili neka tvrtka povezana s njom, to jest s njenim novim vlasnikom, kupovati dionice na burzi, morao objaviti javnu ponudu u kojoj za dionicu ne bi smio nuditi manje nego što je platio Fimi. Tvrdi da će sa 400 milijuna kuna FIA Grupa servisirati dugove Fime Ami OTP-u i ostalim vjerovnicima, a Podravka će se riješiti svih nastalih dugova.

Ulaz u Coop markete

Mimovićeva poslovna priča je da Podravki, preko vlastitih fondova u Italiji, nudi ulaz u Coop markete i tako plasira Podravkine proizvode u Italiju. Ranko Mimović ne želi odgovarati niti na pitanja o ulozi Damira Polančeca u tom poslu jer, kaže, "čovjek je tamo gdje je ".

Stvarni Mimovićevi motivi kupnje Fime Ami, to jest Podravkina paketa dionica, za sada su još skriveni, a posebno je nejasno zašto je spremno platio tako velik novac za dionice tvrtke. Špekulira se čak da je iza svega kapital izvučen iz Hrvatske i da je to igra glavnih aktera afere kojom žele umanjiti štetu za Podravku, pa time i svoju eventualnu krivnju pred sudom. Mimović, međutim, tvrdi da je riječ o kapitalu talijanskog i švicarskog porijekla i da on nije srpski tajkun nego slovenski državljanin.

- Htjeli bismo da FIA Grupa bude prepoznata kao ugledni, dugoročni, strateški investitor. To je, smatram, pozitivna činjenica u trenutku kada u Republici Hrvatskoj vlada dezinvesticijska klima koja je posljedica dugoročne gospodarske krize u državi.

Nismo špekulanti

Još jedanput bih htio naglasiti da nam je namjera investirati u daljnji razvoj gospodarstva Hrvatske putem ulaganja u jednu od najvažnijih prehrambenih industrija preko FIMA Ami, ali i u razvoj turističkog i bankarskog sektora preko ulaganja u društva Pluris i Validus. Nismo nikakvi špekulanti nego renomirani međunarodni investitor s ciljem strateškog ulaganja u tržišta u razvoju, pisao je prošli tjedan Mimović u opširnom priopćenju poslanom hrvatskim medijima.

Premda ne želi da ga se smatra srpskim tajkunom, njegovu poslovnu biografiju obilježavaju i poslovni pothvati u Srbiji.

Prema pisanju tamošnjih medija, dvije je godine bio većinski vlasnik kruševačkih tvrtki Eko-Inos i Voćar, no Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor zbog 'nepoštivanja ugovorenih obaveza o kontinuitetu poslovanja'. Mimović se opravdavao da su obje tvrtke bile prezadužene i da ih nije mogao stabilizirati.

Osim prehrane, ulagao je i u trgovinu energentima preuzimanjem Elp pumpi i tvrtke Atako, koja uvozi i distribuira tekući naftni plin.

Upravo se preko energenata otkriva povezanost Damira Polančeca, Ranka Mimovića i Podravke. Naime, u Hrvatskoj njegova tvrtka FIA Energy, sa sjedištem u Koprivnici, od Ine kupuje plin za automobile i prodaje ga srpskom tržištu. A direktorica tvrtke je Draženka Gačan, prijateljica Damira Polančeca, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora Ine i glavni pregovarač o novom dioničkom ugovoru hrvatske Vlade i MOL-a.

Polančec je, uoči potpisivanja novog dioničkog ugovora, tražio od MOLA-a da pomogne u obrani Podravke od neprijateljskog preuzimanja, pa je MOL u priču uvukao svoju OTP banku koja je dala 34,2 milijuna eura kredita, za što je MOL dao polog kao osiguranje otplate.

U međuvremenu, u Koprivnici otkrivaju kako je Podravka u stvari obveznik vraćanja tog kredita OTP-u. Da se afera nije otkrila, vjerojatni ishod bio bi da Podravka vrati kredit, a dionice ostanu Fimi Ami. Ovako Podravkini pravnici rade na otkrivanju načina da ponište svoju obvezu.





Mimović pak sada tvrdi da će Podravka njegovim preuzimanjem Fime Ami biti oslobođena te obveze, dakle da neće snositi posljedice afere.

Otvoren put preuzimanju

Ovaj najnoviji rasplet u aferi Podravka veliki je udarac Josipu Friščiću, predsjedniku Hrvatske seljačke stranke, potpredsjedniku Sabora i glavnom predvodniku akcije 'Podravka Podravcima'.

Ne samo da nije uspio vratiti dionice iz Fime Ami u Podravku, dakle u domaće ruke, nego je prodajom Fime Ami FIA Grupi otvoren put da Podravku preuzme strani, prema Mimovićevim riječima talijanski i švicarski kapital.

Dr. Ljubo Jurčić, predsjednik NO-a Podravke: Nismo znali za prodaju Fime, ali to nas se ni ne tiče

Dr. Ljubo Jurčić, predsjednik Podravkina Nadzornog odbora, danas je bio iznenađen kad smo ga pitali zna li da vlasnik 10,64 posto kompanije više nije varaždinska Fima nego Mimovićeva FIA Grupa.

- Nismo to znali, ali nas se to niti ne tiče jer mi sa FIA Grupom nemamo nikakve veze. Nadzorni odbor zastupa interese svih dioničara i radi po zakonima i Statutu Podravke.

Podravka sada analizira ugovore sa OTP-om i uskoro će odlučiti kako postupiti po tim ugovorima, rekao nam je Jurčić.

Anto Nobilo: Odlična vijest, više nema štete za Podravku

Polančecov odvjetnik ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da je Fima Ami prodana FIA Grupi.

- Ako je točno da je Mimović kupio Fimu Ami može se očekivati nova situacija na skupštini Podravke, gdje će HSS ostati bez kontrole nad tvrtkom. Drugo, dugovanja Fime prema Podravci bit će namirena tako da Podravka neće pretrpjeti štetu. To će biti pravi obrat u činjeničnoj situaciji u aferi Podravka, kaže Nobilo. Na pitanje što je njegov klijent uopće radio u priči o spašavanju Podravke, Nobilo kaže da je htio pomoći kumovima, prijateljima i Podravci. Dodaje da je i priveden kako bi se spriječila prodaja Fime Ami Mimoviću, no zadovoljan je što ih privođenje nije obeshrabrilo.

Ključeve tvrtke u svojim rukama ipak drži država

Preuzimanje Fime Ami i 10,6 posto dionica Podravke ne bi se trebalo značajnije odraziti na poslovanje koprivničke prehrambene kompanije.

Tvrde to ekonomisti s kojima smo danas razgovarali.

- Tih desetak posto dionica za Podravku i njeno poslovanje puno je manje bitno od oko 25 posto dionica koje u svojim rukama drži država. Stoga bi pravo pitanje bilo hoće li i kada država prodati svoj vlasnički udio u Podravci - kazao nam je jedan ekonomist koji je želio ostati anoniman. Dodaje kako, po njegovu mišljenju, sadašnja Uprava Podravke “može samo moliti Boga” da vlasnička struktura te koprivničke kompanije ostane kakva je sada. Naime, promjena vlasničke strukture, do koje bi došlo ako bi država odlučila prodati svoj vlasnički udio, dovela bi i do promjene Uprave. S druge strane, proda li Fima Ami svoj vlasnički udio, to neće unijeti značajnije promjene u Podravkino poslovanje.

- Ključeve Podravke u svojim rukama drži država, a ne Fima Ami - naglašava. Na pitanje otežava li činjenica da je Podravka predmet istrage prodaju vlasničkog udjela koji drži Fima Ami, naš sugovornik ističe kako to “sigurno ne olakšava situaciju”. Ipak, vjeruje kako se ni to ne bi bitnije odrazilo na moguću prodaju Fimina udjela. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:56