Arbitraža

Slovenski premijer Pahor uoči referenduma: Imate goluba u ruci, ne gledajte u vrapca

 AFP

ZAGREB - Molim vas da čvrsto primite goluba kojeg imate u ruci i da ne gledate vrapca kojeg vam pokazuju na krovovima. Ne samo zato što je to golub mira nego i zato što u simboličkom smislu označava nešto što je u ovom trenutku najbolje što uime Slovenije i za Sloveniju vlada, politička većina u Državnom zboru i većina državljanki i državljana mogu učiniti - rekao je preksinoć slovenski premijer Borut Pahor.

Govorio je na skupu vladine koalicije na Prešernovu trgu u Ljubljani, pred nedjeljni referendum o arbitražnom sporazumu Slovenije i Hrvatske o granici.

Govorio i Milan Kučan

U korist sporazuma govorili su i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal iz LDS-a, bivši predsjednik Milan Kučan te gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je rekao da je glas za sporazum i “glas za Sloveniju, dobrosusjedske odnose i prijateljstvo među narodima”.

Lider slovenske opozicije Janez Janša je pak biračima pokazivao karte sadašnjeg stanja, prema kojem Slovenija kontrolira cijeli Piranski zaljev i ima izlaz na otvoreno more, te budućeg stanja prema kojem Slovenija ima pola zaljeva, a do otvorenog mora preko hrvatskih voda vodi “služni put Pahor-Kosor”.

Na optužbe Dela da su oba Janšina zemljovida netočna jer je poznato da Hrvatska kontrolira polovicu zaljeva, a termin “služni put” u pomorskom pravu ne postoji, Janša je uzvratio da je zemljovid napravio Geodetski institut Slovenije te da ga koristi i vojska. Prema posljednjoj anketi Dela, arbitražni sporazum sigurno prolazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:21