RANKO OSTOJIĆ

'Sloveniji nudimo našu policiju i 300 šatora'

Opatovac, 280915. Izbjeglice iz Sirije iz ostalih arapskih zemalja i dalje pristizu u kamp u Opatovcu gdje se registriraju i upucuju u zemlje EU. Na fotografiji: Ministar obrane Ante Kotromanovic i minstar unutarnjih poslova Ranko Ostojic.Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer se obratio slovenskoj kolegici Vesni Gyoerkoes Žnidar i ponudio pomoć. Konkretno je ponudio slanje 50 hrvatskih policajaca s punom opremom kako bi slovenskim kolegama pomogli rješavati problem dolaska velikog broja izbjeglica. Hrvatski bi policajci radili sve poslove, od kontrole i osiguranja prilikom prihvata izbjeglica, pa do osiguranja kampova. Radi se, kako nam je rekao Ostojić, o odgovoru na zahtjev Slovenije za pomoć u reguliranju migracijskih točaka. U Sloveniji je, naime, velik problem što se izbjeglice skupljaju u više mjesta, čak 24, a to zahtijeva veliki logistički angažman.

Pozitivne promjene

Osim policajaca, Ostojić je Sloveniji ponudio i 300 lako sklopivih šatora. Ti šatori, kako kaže ministar, nisu za dulji boravak, ali mogu poslužiti kao privremeno sklonište skupinama koje nisu najugroženije. Te šatore Hrvatskoj je dopremio Katar, no kako nama nisu potrebni, a namijenjeni su izbjeglicama, Ostojić ih je ponudio Sloveniji.

Na pitanje ima li promjena u komunikaciji među državama kroz koje prolazi izbjeglički val, Ostojić odgovara pozitivno.

Sporazum kao preduvjet

Sa Slovenijom je dogovoreno da u utorak probno ide vlak s izbjeglicama do Dobove, dok ravnatelji policija Hrvatske i Srbije pripremaju nacrt sporazuma o zajedničkom radu. Plan je da naši vlakovi idu do Šida i da se tamo ukrcavaju izbjeglice koji bi se transportirali u sabirni centar kod Slavonskog Broda. Plan je da se tim pravcem vlakom prevozi između tisuću do tisuću dvjesto ljudi. Sporazum sa srpskom policijom preduvjet je, kaže Ostojić, i za dolazak dodatnih službenika Frontexa. Hrvatska će zatražiti dolazak njih 30, i to u Šid.

Ostojić pak nije htio posebno komentirati izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca o podizanju ograde prema Hrvatskoj, već je iskazao razumijevanje za slovensku situaciju.

- Treba biti iskren i reći da smo se mi na početku na isti način se ponašali prema Srbiji, slali poruke da ćemo blokirati granicu, što je prirodna i logična situacija, jer ste dovedeni u situaciju da vam dolazi 10 tisuća ljudi i pokušavate obraniti interese svoje zemlje. Zato imam razumijevanja i vjerujem da ćemo doći vrlo brzo do stadija da ćemo međusobno zajednički bolje komunicirati i surađivati s ciljem zaštite izbjeglica. Ponudili smo iskrenu pomoć, jer je najvažnije da tranzit ide, a o ogradama je nepotrebno pričati - rekao je Ranko Ostojić.

Izbjegličko-migrantska kriza Hrvatsku je dosad financijski koštala 70 milijuna kuna. Taj je podatak Ostojić iznio nakon što je upitan i o troškovima uspostave centra u Sl. Brodu.

- Sve troškove koje smo dosad imali, a riječ je 70 milijuna kuna, koristimo iz naše proračunske pričuve. Želim napomenuti i da su to puno manji i skromniji troškovi od onih koje primjerice ima Austrija. Mogu najaviti da će svi računi koji su nam ispostavljeni za dosad obavljene poslove biti plaćeni do petka, nakon što Vlada o tome donese odluku - rekao je Ostojić i dodao i kako je Hrvatskoj iz EU odobreno pet milijuna eura žurne pomoći, “a na raspolaganju nam je i 70 milijuna eura iz EU fondove predviđenih za plaćanje istih ovakvih migrantskih kriza”.

Troškovi prijevoza

Ministar nije govorio detaljno što ulazi u tih 70 milijuna kuna dosad ostvarenih troškova, no doznali smo da je riječ o plaćanju troškova HŽ-u za prijevoz izbjeglica vlakovima, odnosno autobusnim prijevoznicima za isti posao, kao i za brojne druge materijalne troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:34