KORAK PO KORAK

Slovenija skida blokadu s poglavlja o ribarstvu i okolišu

Za takvu odluku glasali su samo članovi vladajuće slovenske koalicije i to nakon što je Pahorova Vlada poslala posebna jamstva kako u nastavku pregovora oko tih poglavlja neće biti ugroženi slovenski interesi

Slovenija će u petak Hrvatskoj odblokirati još dva poglavlja u pristupnim pregovorima Europskoj uniji. Riječ je o poglavljima ribarstvo i okoliš, a odluku, iako ne bez problema, članovi slovenskog parlamentarnog Odbora za europske poslove.

Naime, odluku su podržali samo članovi vladajuće koalicije i to nakon što su premijer Borut Pahor i njegova Vlada poslasli posebna jamstva kako ću nastavku pregovora oko tih poglavlja u poptpunosti biti zaštićeni slovenski interesi.

Čalnovi oporbene Slovosnke nacionalne stranke koju predvodi Zmago Jelinčić glasali su protiv ove odluke, a Slovenska demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše bila je uzdržana.

Inače, Slovenija Hrvatskoj blokira poglavlje o vanjskoj politici, zbog neriješenog pitanja privatizacije brodogradilišta Hrvatskoj pod blokadom i poglavlje o zaštiti tržišnog natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:56